Idén sem lesz rendes Nobel-díj-átadó

Idén is hazájukban vehetik át az elismerést a Nobel-díjasok, a koronavírus-járvány miatt ugyanis az elmúlt évhez hasonlóan most sem utazhatnak Stockholmba az ünnepélyes átadásra az elismerés kitüntetettjei - jelentette be a Nobel Alapítvány.

A különböző tudományos kategóriák és az irodalmi kategória, valamint a Nobel-békedíj nyerteseit október 4-én és október 11-én hirdetik ki Stockholmban és Oslóban. Az ünnepélyes átadás azonban vélhetően idén is elmarad a koronavírus-járvány miatt.

koronavírus, koronavírus-járvány
Még nincs vége a járványnak, ezért inkább nem kockáztatnak.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

A Nobel-békedíjat talán mégis személyesen adják át

Újabb fontos díjat nyert el Karikó Katalin, a következő lépés a Nobel-díj lehet.

"Világossá vált, hogy idén a decemberi Nobel-ünnepségek, amikor Stockholmban és Oslóban átadják a díjakat, digitális és fizikális események keveréke lesz" - közölte az alapítvány. A Nobel-napon, december 10-én egybefűzik a stockholmi városházán megrendezendő ünnepséget a díjak átadásának helyszíneivel. Egyedül a Nobel-békedíjat Oslóban átadó norvég Nobel-bizottság tartja fenn még annak lehetőségét, hogy a helyszínen fogja üdvözölni a nyertest - tették hozzá.

Még nincs vége a járványnak

"Úgy gondolom, mindenki szeretné, ha véget érne a járvány, itt azonban még nem tartunk" - mondta Vidar Helgesen, a Nobel Alapítvány igazgatója. A koronavírus-helyzet további alakulása és a nemzetközi utazások miatti bizonytalanság az oka annak, hogy az általában a világ különböző tájairól származó díjazottak csak saját hazájukban vehetik majd át elismerésüket - magyarázta Helgesen.

Az Európai Unió a koronavírus-járvány globális helyzetével kapcsolatban felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: