Hogyan érzékeljük az ízeket?

Hosszú évek vitáját oldotta fel a Columbia University csapatának tanulmánya, amelyet a Nature szaklapban publikáltak.

Eszerint az agynak az öt íz érzékelésére külön neuronjai vannak: a sós, keserű, savanyú, édes és umami ízek nyelvünkön található érzékelőinek az agyban külön-külön területei vannak. Az tehát, hogy az édeset csak a nyelvünk hegyén érezzük, máshol nem, csak egy legenda.
A nyelvünkön elszórt csaknem 8 ezer ízlelőbimbó az ízek teljes palettáját képes érzékelni, ezekben ugyanis külön-külön sejtek érzékelik a sós, keserű, savanyú, édes vagy umami ízeket. Amikor befut egy ízinger, az ízlelőbimbó jelet küld az agynak. Ennyit tudtunk eddig, az új tanulmány pedig azt fejti ki, mi történik az aggyal és az ízt tartalmazó információval.

Mindig éhes? Umamira vágyik!

Aki állandóan éhségérzettel küzd, az valójában sokszor az ötödik ízre, az úgynevezett umamira vágyik. Különböző szószok és a húsok képesek e "szükséget" enyhíteni.

A kutatók egerekkel kísérleteztek - a vizsgálatokhoz úgy módosították őket, hogy ízlelő idegsejtjeik világítsanak, ha azokat egy íz aktiválta. Ezt követően az állatoknak olyan anyagokat adtak, amely ízreakciót keltettek a nyelven. Ezt a reakciót az agyban figyelve azt tapasztalták, hogy ízek tekintetében közvetlen kapcsolat van a nyelv és az agy között. A kísérletben részt vevő Charles Zuker elmondása szerint az egyes sejtek külön-külön érzékelték a különféle ízeket, úgyhogy kifejezetten stabil a kapcsolat a nyelvünkben található sejtek és azon ingerek között, amelyeket az agyban reprezentálnak.

Nyelvünknek az öt íz érzékelésére külön neuronjai vannak: a sós, keserű, savanyú, édes és umami ízek

Nyelvünknek az öt íz érzékelésére külön neuronjai vannak: a sós, keserű, savanyú, édes és umami ízek


Az idősek egy idő után nem élvezik az evést, mivel egyre kevésbé érzik az ízeket - a nyelvben található őssejtek kéthetente termelnek új ízlelősejteket, ez a folyamat azonban az idő elteltével egyre gyengébb. Az eredmények tudatában viszont elkezdhetünk az ízérzék javításán dolgozni, akár úgy is, hogy a meglévő sejteket érzékenyebbé tesszük, úgyhogy erősebb jelet is küldhetnek az agynak - tette hozzá

Azonban, ahogy a kutatók elmondták, ezek még nem azok az eredmények, amelyekkel megoldhatnánk azt, hogy a gyerekek megszeressék a zöldségeket. Az öt íz ugyanis nem tanult, hanem belülről jön - a keserű pedig azt jelzi, hogy valami lehet, hogy mérgező. A gyerekek az édeset szeretik, és ez csak idővel változik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag