Hegmentes műtétet ígér az új eljárás

Hegmentes sebészi módszerrel könnyíthetik meg a fogyasztó műtéten, az epehólyag-, vagy a vakbéleltávolításon átesett betegek helyzetét a jövőben. Az ígéretes NOTES módszerről egyre több közlemény lát napvilágot.

Az eljárás lényege, hogy a szervezet természetes nyílásainak egyikén keresztül endoszkópot (kamerával ellátott rugalmas csövet) vezetnek be az operálandó terület közelébe, majd ott belső metszést ejtenek a szükséges helyen, például a gyomron, hüvelyen, húgyhólyagon, vagy a vastagbélen. Az eljárásnak köszönhetően nem marad külső heg, így kisebb a fájdalom és gyorsabb a felépülés, mint a hagyományos laparoszkópiás (hastükrözéses) módszer esetében.

A Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói szerint a módszer jelentősen csökkenti többek között a fogyasztó műtéttel járó fájdalmakat és veszélyeket. A sebészek a hüvelyen keresztül vezették fel az endoszkópot, a hasfalon két apró metszést ejtettek, a hüvelyfalon pedig egyet, és így el tudták távolítani a gyomor 70 százalékát a kórosan elhízott betegeknél. Az eredményekről a chicagói Emésztőrendszeri Betegségek Hetén számoltak be. A hagyományos laparoszkópiás gyomoreltávolításhoz öt-hét nagyobb metszésre van szükség a hasfalon, ami jelentős hegekkel, valamint magas fertőzés és sérv rizikóval jár. Dr. Santiago Horgan sebész professzor szerint a számos fertőzést és sérvet okozó laparoszkópos módszerhez képest az új eljárás minimálisra csökkenti a szövődmények kockázatát.

Szintén Horgan professzor vezetésével végezték az első hüvelyen keresztül történő vakbélműtéteket (pontosabban féregnyúlvány-eltávolításokat) is. A hasfalon egyetlen apró metszést ejtettek, egy másikat pedig a hüvelyen. Tapasztalataik szerint a betegek így kisebb mértékű fájdalomról panaszkodtak, kevesebb volt a komplikáció, és már három-négy napon belül újra lábra tudtak állni.

A Buenos Airesi Egyetemen 22 betegnél próbálták meg eltávolítani az epehólyagot a hüvelyen keresztül. 21 esetben jártak sikerrel, az egyetlen eredménytelenség medenceelvátlozásoknak volt köszönhető. A 21 sikeres műtét után minden beteg szövődménymentesen felépült, és rövid idő múltán mindannyian újra képesek voltak a fájdalommentes szexuális életre. Az eljárást követően ketten teherbe estek, az egyikük már túl is van a problémamentes normál szülésen, a másik várandósnál még nem jött el a szülés ideje. A NOTES féle epehólyagműtét biztonságos és hatékony, jelentette ki Dr. Oscar M. Laudanno, a Bocalandroi Kórház vezető gasztroenterológusa.

A Cedars-Sinai Egészségügyi Központ kutatói teljesen metszésmentes fogyasztó műtétet próbáltak ki. Az úgynevezett transzorális gasztroplasztika (szájon át történő gyomorplasztika) során vákuummal fektetik össze a gyomor falait, majd kapcsokkal rögzítik őket, így csökkentve a táplálékbevitelt. Az eredményekről ugyan nem számolhattak be, mivel a kutatás az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal klinikai vizsgálata, de egy videofelvétel bemutatását tervezik a konferencián.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső