Házilag készített protézist fiának

Egy 3D nyomtató segítségével házilag készített mozgatható művégtagot egyetlen ép karral született fiának egy brit édesapa. Az 51 éves férfi az internetről leste el a barkácsolás fortélyait.

Hogyan alkalmazzák a 3D nyomtatást a cipőgyártásban? Milyen előnyei vannak? Részletek itt.

A jelenleg 11 éves Jamie Millerről születése pillanatában derült csupán ki, hogy könyöktől lefelé hiányzik a bal kézfeje, a terhesség alatti vizsgálatok ugyanis nem derítettek fényt a hiányosságra. A kezdeti sokkot követően családja igyekezett úgy nevelni a fiút, hogy állapotára ne fogyatékosságként tekintsen, hanem inkább tanulja meg, hogy miként boldogulhat az életben egyetlen ép felső végtaggal. Jamie így hároméves korára már pótkerekek nélkül tudott biciklizni, később pedig azt is megtanulta, hogyan irányíthatja a televíziós játékkonzolok kontrollereit egy kézzel.

Egy 3D nyomtatóval készített karprotézist fiának egy brit édesapa
Egy 3D nyomtatóval készített karprotézist fiának egy brit édesapa

Amikor a Middlesbrough-hoz közeli Stockton-on-Tees-ben élő Jamie hatéves volt, a North Tees kórház orvosai egy olyan műtétet ajánlottak szülei figyelmébe, amely során néhány lábujját átültették volna a hiányos karja végére, ezáltal bizonyos mértékben képes lett volna azokat fogásra használni. A szülők azonban elutasították ezt a lehetőséget. "Egyszerűen nem láttunk indokot erre a beavatkozásra. A bal keze hiánya soha nem tartotta őt vissza semmitől" - fogalmazott az akkori döntésről Callum Miller, a fiú édesapja.

A motoralkatrészekkel kereskedő férfi később rátalált a Team UnLimited nevű jótékonysági szervezetre, amely 3D nyomtatók alkalmazásával épít robotikus végtagokat. Mivel azonban Jamie egy 18 hónapos várólistára került volna, az apa inkább vásárolt egy saját nyomtatót otthoni használatra. Ezt követően YouTube-videók és fórumok böngészése révén sajátította el, miként gyárthatna megfelelő művégtagot fiának.

"Először csak egy kezet nyomtattam, az azonban nem biztosított elég mozgásteret, ezért úgy döntöttem, hogy inkább egy teljes kart készítek. Ez már az első próbálkozásra is nagyon jól sikerült, teljesen működőképes lett, ami igencsak meglepett. Hihetetlenül megindító volt látni, amikor Jamie felvette és elkezdte használni. Később már az iskolába is magával vitte, a barátait és a tanárait pedig igazán lenyűgözte vele" - árulta el Callum Miller.

2015-ben egy 80 éves manchesteri férfin végezték el a világ első bionikusszem-beültetését. Részletek itt.

Eddig összesen kilenc különböző színű protézist nyomtatott ki, amelyek megtervezésében Jamie is részt vett. Akad köztük aranyszínű, sőt olyan is, amelybe LED-fényeket építettek. Karja mozgatásával a kisfiú a műkarok végén lévő ujjakat is tudja mozgatni, Callum Miller azonban a jövőben szeretne egy fontos fejlesztést eszközölni ezen a téren. Elektronikus érzékelőket építene a művégtagokba, így azok mechanikus helyett immár egyfajta fél-bionikus eszközökként képesek lennének bonyolultabb mozgásokat is elvégezni.

Forrás: dailymail.co.uk; news.sky.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)