Házilag készített protézist fiának

Egy 3D nyomtató segítségével házilag készített mozgatható művégtagot egyetlen ép karral született fiának egy brit édesapa. Az 51 éves férfi az internetről leste el a barkácsolás fortélyait.

Hogyan alkalmazzák a 3D nyomtatást a cipőgyártásban? Milyen előnyei vannak? Részletek itt.

A jelenleg 11 éves Jamie Millerről születése pillanatában derült csupán ki, hogy könyöktől lefelé hiányzik a bal kézfeje, a terhesség alatti vizsgálatok ugyanis nem derítettek fényt a hiányosságra. A kezdeti sokkot követően családja igyekezett úgy nevelni a fiút, hogy állapotára ne fogyatékosságként tekintsen, hanem inkább tanulja meg, hogy miként boldogulhat az életben egyetlen ép felső végtaggal. Jamie így hároméves korára már pótkerekek nélkül tudott biciklizni, később pedig azt is megtanulta, hogyan irányíthatja a televíziós játékkonzolok kontrollereit egy kézzel.

Egy 3D nyomtatóval készített karprotézist fiának egy brit édesapa
Egy 3D nyomtatóval készített karprotézist fiának egy brit édesapa

Amikor a Middlesbrough-hoz közeli Stockton-on-Tees-ben élő Jamie hatéves volt, a North Tees kórház orvosai egy olyan műtétet ajánlottak szülei figyelmébe, amely során néhány lábujját átültették volna a hiányos karja végére, ezáltal bizonyos mértékben képes lett volna azokat fogásra használni. A szülők azonban elutasították ezt a lehetőséget. "Egyszerűen nem láttunk indokot erre a beavatkozásra. A bal keze hiánya soha nem tartotta őt vissza semmitől" - fogalmazott az akkori döntésről Callum Miller, a fiú édesapja.

A motoralkatrészekkel kereskedő férfi később rátalált a Team UnLimited nevű jótékonysági szervezetre, amely 3D nyomtatók alkalmazásával épít robotikus végtagokat. Mivel azonban Jamie egy 18 hónapos várólistára került volna, az apa inkább vásárolt egy saját nyomtatót otthoni használatra. Ezt követően YouTube-videók és fórumok böngészése révén sajátította el, miként gyárthatna megfelelő művégtagot fiának.

"Először csak egy kezet nyomtattam, az azonban nem biztosított elég mozgásteret, ezért úgy döntöttem, hogy inkább egy teljes kart készítek. Ez már az első próbálkozásra is nagyon jól sikerült, teljesen működőképes lett, ami igencsak meglepett. Hihetetlenül megindító volt látni, amikor Jamie felvette és elkezdte használni. Később már az iskolába is magával vitte, a barátait és a tanárait pedig igazán lenyűgözte vele" - árulta el Callum Miller.

2015-ben egy 80 éves manchesteri férfin végezték el a világ első bionikusszem-beültetését. Részletek itt.

Eddig összesen kilenc különböző színű protézist nyomtatott ki, amelyek megtervezésében Jamie is részt vett. Akad köztük aranyszínű, sőt olyan is, amelybe LED-fényeket építettek. Karja mozgatásával a kisfiú a műkarok végén lévő ujjakat is tudja mozgatni, Callum Miller azonban a jövőben szeretne egy fontos fejlesztést eszközölni ezen a téren. Elektronikus érzékelőket építene a művégtagokba, így azok mechanikus helyett immár egyfajta fél-bionikus eszközökként képesek lennének bonyolultabb mozgásokat is elvégezni.

Forrás: dailymail.co.uk ; news.sky.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. A korábbi napokhoz képest jóval kisebb számban, csak néhol alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de a Dunántúl délnyugati részein és az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg meg is erősödhet a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezúttal nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra