Gyomorszűkítés után kevesebbet fogynak a cukorbetegek

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a cukorbetegek kevesebbet fogynak a gyomorszűkítő műtétet követően. Természetesen az okoknak is a nyomába eredtek.

A kutatók szerint a centrumokban végzett komplikációmentes műtétek után a betegek rendszerint jelentős súlyvesztésről számolnak be, azonban 5-15 százalékuknak ez nem sikerül. A kutatásba 310 olyan gyomorszűkítő műtéten átesett beteget vontak be, akiket súlyvesztés szerint két csoportba soroltak. A műtét előtt az átlag BMI 52 volt, míg a műtét után ez 34-re csökkent, a betegek a túlsúlyuk átlag 60 százalékát leadták, azonban 38 páciens nem tudott lefogyni.

A különböző tényezőkre történő korrigálást követően a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a cukorbetegség, illetve a műtét során nagyobbra hagyott gyomor hátráltatja a fogyást. A cukorbetegeknél azzal is számolni kell, hogy inzulint, illetve más gyógyszereket kapnak, amelyek fokozzák a zsírok és a koleszterin képződését. "A cukorbetegeknél az is serkenti a hízást, hogy a hipoglikémiás epizódok kivédésére több kalóriát fogyasztanak, csökken a vesén át történő cukorürítés, illetve a víz- és nátriumvisszatartás az inzulin direkt hatása a vese disztális tubulusaira" - olvasható a tanulmányban.

A kutatók szerint az is kulcsfontosságú, hogy a sebészek megfelelő nagyságú gyomrot alakítsanak ki, a standard ballonok helyett inkább a páciens anatómiai felépítésére hagyatkozva. "A cukorbetegség gyógyszeres kezelésében történő változások növelhetik a fogyás hatékonyságát a gyomorszűkítésen átesetteknél. A legjobb eredmények eléréséhez elengedhetetlen a kicsi gyomor kialakítása" - vonták le a végkövetkeztetéseket a szerzők.

A tanulmány az Archives of Surgery folyóirat szeptemberi számában jelent meg.

Forrás: Medipress

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: