Gyomorgyűrű: a hosszabb élet titka?

Friss tanulmányok alapján kiderült, a gyomorbypass-műtét meghosszabbítja az elhízottak életét, így a népszerűség miatt a sebészeknek szigorúan kell dönteniük arról, ki kerülhet kés alá és ki nem.

Dr. Edward H. Phillips, a Los Angelesben található Cedars-Sinai Egészségügyi Központ Fogyókúrás részlegének sebésze szerint manapság gyakran jelentkeznek műtétre olyan idősek, akiknél súlyos kísérő betegségek állnak fenn, náluk nem egyértelmű, lenne-e haszna a műtétnek. A II-es típusú cukorbetegségben szenvedőket például megszabadíthatja az életen át tartó gyógyszerszedéstől.

"Most már jobban elfogadják a tényt, hogy ez a műtét valóban életmentő kezelés, nem csak a kilóktól való megszabadulásra szolgál" - mondta Dr. Francesco Rubino, a New York-i Weill Cornell Orvosegyetem gyomor-bél- és anyagcsere-sebésze. Az Egyesült Államokban 2007-ben körülbelül 205 ezer gyomorbypasst végeztek, ez két év alatt húsz százalékos növekedést jelent. A Mayo Klinika szerint akkor tartható fenn hosszú távon az alacsonyabb testsúly, ha a páciens betartja az étrendi változtatásokat és rendszeresen mozog.

Egy, a New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban az Utahi Egyetem orvosi karának munkatársai Ted Adams vezetésével 16 ezer elhízott embert vizsgáltak, akik fele gyomorbypasson esett át. Hét évvel később a halálozás a műtéten átesettek között jelentősen alacsonyabb volt, mint a többieknél, míg a cukorbetegség okozta halálozások 92 százalékkal csökkentek. Egy másik, svéd tudósok által készített tanulmányban hatezer elhízott beteg vett részt, tíz év elteltével itt is azt találták, hogy a műtéten átesetteknél jelentősen csökkent a halálozás.

Egy vizsgálat szerint a kor nem lehet akadály, ám Dr. Phillips szerint a nyolcvan évhez közelieknél nem biztos, hogy ez így van, hisz nem tudjuk, mennyivel hosszabbítjuk meg az életüket, továbbá a szövődmények is gyakrabban végződnek náluk halállal. Dr. Adams erre figyelmeztet: "Még mindig azt tanácsolom a műtéten gondolkodónak, hogy vegyenek fontolóra minden műtéti kockázatot és az elhízásból adódó kockázatokat, és a kisebb kockázatot jelentő mellett döntsenek."

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció