Gyógyítható lesz egy gyermekkori rákos megbetegedés

Multicentrikus vizsgálat segítségével kutatók egyre közelebb kerültek az egyik gyermekkori ráktípus, a neuroblasztóma növekedésének megakadályozásához. A neuroblasztóma felelős a gyermekkori rákos halálozás 15 százalékáért.

Az októberi Nature online számában jelent meg az a cikk, mely szerint emberi sejtvonalakkal és szövetmintákkal való kísérletek alapján leírják, hogy hogyan lehet rövidre zárni az neurblasztómák kialakulásához vezető genetikai folyamatokat, különös tekintettel az ALK néven ismert génre. A neuroblasztóma a fejlődő idegrendszerből kiinduló gyermekkorban jelentkező daganat, mely előfordulhat a hasüregben, a mellkasban, illetve a nyakon is. Ez a tumor rendkívül ritka, az Egyesült Államokban évi 600 eset fordul elő mindössze. A diagnózisok fele 18 hónapos kor előtt születik. Az esetek 40 százalékában a kórisme felállításakor a tumor már szétterjedt a szervezetben. A kezelés sebészi, kemoterápiás és sugárkezelés, illetve a magas rizikócsoportba tartozó betegeknél transzplantáció.

Ha sikerülne az ALK gén mutációval rendelkező betegek számára célzott terápiát kifejleszteni, az valódi áttörést jelenthetne a betegség terápiájában, mondta el Wendy B. London, a Floridai Egyetem epidemiológus docense. Dr. Rani E. George gyermekgyógyász adjunktus (Harvard Egyetem) és Dr. A. Thomas Look gyermekgyógyász professzor (szintén Harvard) vezetésével a kutatók 94 neuroblasztóma tumorban és 30 neuroblasztóma sejtvonalban elemezték az ALK gén mutációit. Megállapították, hogy az ALK gén elváltozásai egyes neuroblasztómás sejtcsoportokban gátolják a természetes sejthalál folyamatát. Az is kiderült, hogy egyes ALK mutációk érzékenyek egy apró molekulára, a TAE684-re.

Ez a felfedezés akár új, a tumor növekedését megakadályozó gyógyszerek kifejlesztését is segítheti. A kutatóknak génátviteli módszerekkel sikerült patkány sejtekben ALK-hoz kapcsolódó rákot előidézniük. Az így előidézett tumorok érzékenyebbek az ALK gátló apró molekulára. Dr. Londonék remélik, hogy az ALK mutációkra ható szerekkel kapcsolatos ismereteiket hamarosan a neuroblasztómás betegek kezelésében is sikerrel fogják alkalmazni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció