Gyakran pisil éjszaka? Halálos is lehet!

A gyakori éjszakai vizelés a halál előjele lehet bármely felnőtt korosztály számára, és más, eddig fel nem ismert egészségügyi problémák válthatják ki.

Az első vizsgálatban a Massachusettsi Watertownban található New England Kutatóintézet dolgozói megvizsgálták az egészségügyi nyilvántartásokban szereplő közel 16 ezer férfi és a nő adatait, akik 20 évesek vagy idősebbek.

Megállapították, hogy azoknál, akik éjjelente többször felébrednek, mert vécére kell menniük, magasabb a halálozás kockázata, mint akik kevesebbet járnak éjjelente mosdóba. Az éjszakai vizelés és az elhalálozás közötti kapcsolat még akkor is fennáll, ha kiszűrünk olyan párhuzamosan fennálló betegségeket, mint például a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. A gond nagyobb arányban érinti a 20-64 éveseket, mint a 65 évnél idősebbeket.

"A fiatalabb korosztály, akik éjjeli vizelési gondokról számoltak be, nagyjából kétszer nagyobb veszélyben volt, mint az egészségesek, míg az idősebb korosztálynál ez a kockázat 20 és 30 százalék között volt" - mondta a tanulmány szerzője, Varant Kupelian, a New England Kutatóintézet kutatóasszisztense.

Kupelian és munkatársai megvizsgálták az 1988 és 1994 között készült feljegyzéseket a harmadik Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálat Felmérésből (NHANES III), valamint a 2000. december 31-ei halotti anyakönyvi adatokat az Országos Halálozási Index révén. A megvizsgált 15 988 férfi és nő közül az éjszakai vizelési gond férfiaknál 15,5 százalékban, nőknél 21 százalékban fordult elő. Ez a korral gyorsan növekedett.

Kupelian szerint a nagyobb kockázat a fiatal felnőtteknél "arra utal, hogy az éjszakai vizelés egy alig kimutatható betegség vagy egy közelgő krónikus betegség figyelmeztető jele." Azt is hozzátette, hogy az idősebb felnőtteknél a magasabb halálozási arány részben az eséseknek és töréseknek tudható be, amelyek akkor keletkeznek, amikor az emberek az éjszaka közepén felkelnek, hogy kimenjenek a mosdóba.

A Japán Sendai városban található Tohoku Orvostudományi Egyetem kutatói végezték a második kísérletet, amiben megvizsgáltak egy csoport idős lakost Észak-Japán egyik városnegyedéből és hasonló eredményeket kaptak, mint az amerikai csapat. Miután egy széleskörű orvosi vizsgálatot végeztek el 788, 70 éves vagy annál idősebb férfin és nőn, figyelemmel követték a halálozási adatokat öt éven keresztül.

Dr. Haruo Nakagawa és munkatársai megfigyelték, hogy az éjszakai vizeletgondok és a halálesetek gyakorisága között összefüggés van, miután számos olyan tényezőt kiszűrtek, amely halált okozhat. Azt is megállapították, hogy a veszély a felébredések számával egyre nő.

"Most a következő lépés, hogy megpróbáljuk kideríteni, milyen mögöttes tényezők okozzák ezt a jelenséget" - mondta Dr. Tomas L. Griebling, a Kansasi Orvosi Egyetem urológiai tanszékének vezetője. Ugyanakkor azt üzeni a betegeknek, hogy "ne ijedjenek meg, ha két-három alkalommal felkelnek egy éjszaka. Ez nem jelenti azt, hogy meg fognak halni. Érdemes viszont elmondani az orvosnak, mert utalhat valamilyen betegségre."

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció