Gondoljon a jövőjére, szedjen szívgyógyszert előre!

A British Medical Journal honlapján (bmj.com) megjelent egyik tanulmány szerint olyan betegeknek is kellene sztatinokat szedniük, akiknél nem áll fenn szívbetegség, azonban rendelkeznek olyan kockázati tényezőkkel, mint a magas vérnyomás.

A szív-érrendszeri betegségek a nyugati világ vezető haláloka. A kardiovaszkuláris betegségekben szenvedők sztatinkezelésének előnyét számos alkalommal igazolták már, azonban a betegségben nem szenvedő, alacsonyabb kockázatú betegek terápiájáról még nem bizonyosodott be, hogy valóban ér is valamit. Emellett a 65 év felettiek, a nők és a cukorbetegek kezelésének előnyei sem tisztázottak.

Egy nemzetközi kutatócsoport annak próbált utánajárni, vajon a sztatinok a szívbetegségben nem szenvedők esetében is csökkentik-e a halálozás, valamint a szívroham és a stroke előfordulását. Tíz nagy vizsgálat, összesen több, mint 70 ezer ember adatait elemezték, valamennyi felmérés a sztatinkezelést hasonlította össze a placebóval vagy kontrollcsoporttal és átlagosan négy évig követték nyomon a betegeket. Figyelembe vették a vizsgálatok tervezéséből és kivitelezéséből adódó különbségeket is.

A kontrollcsoportokkal összehasonlítva a sztatinok szívbetegségben nem szenvedők esetében 12 százalékkal csökkentik a halálozást és 30 százalékkal a szívroham és a stroke kockázatát. A férfiak és nők, fiatalok és idősebbek, illetve a cukorbetegek és nem diabéteszesek között nem találtak jelentős különbséget. Arra sem kaptak bizonyítékot, hogy a sztatinok megnövelték volna a daganatok kockázatát.

Az eredmények egybevágnak a sztatinoknak a szekunder prevencióban gyakorolt hatását vizsgáló felmérésekével. Jelen adatok alapján nem lehet pontosan meghatározni azt az embercsoportot, akik a legjobban profitálhatnának a hosszú távú sztatinterápiából, azonban úgy tűnik, a 65 év feletti, kockázati tényezőkkel rendelkező férfiak, illetve az idősebb, cukorbeteg vagy más rizikófaktorokkal rendelkező nők alkotják a magas kockázatú csoportot.

További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban tudjuk azonosítani ezeket az embereket és pontosan meghatározzuk a rizikójuk mértékét. Azonban a hosszú távú sztatinkezelés előnyeit tekintve hiba lenne megfosztani ezeket a fokozott kockázatú embereket ezektől az előnyöktől, írják a szerzők.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: