Furcsa lépés a klímaváltozás megfékezéséért

A klímaváltozás megfékezése érdekében vizelde használatára szoktatnák a marhákat Hollandiában.

Ha a szarvasmarhák vizelete összekeveredik a trágyával, abból ammónia, majd később dinitrogén-oxid keletkezik. Ez utóbbi egyike az üvegházhatású gázoknak, tehát hozzájárul a klímaváltozás felgyorsításához. Erre a problémára nyújthat megoldást a CowToilet, vagyis a tehénvizelde.

Hét tehén már magától elmegy vécére

A tehénvizeldét egy agrárinnovációval foglalkozó vállalkozó, Henk Hanskamp cége találta fel. A találmányt már egy helyi innovációs díjjal is elismerték, kereskedelmi forgalomba viszont várhatóan csak 2020-ban kerül, további finomhangolásokat követően.

tehén, szarvasmarha, vizelde, klímaváltozás, globális felmelegedés, üvegházhatású gáz, vizelet, trágya
A szarvasmarhatartás jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok keletkezéséhez. Fotó: 123rf

A CowToilet lényege, hogy összegyűjti a szarvasmarhák vizeletét, így az nem tud összekeveredni a trágyával, és nem keletkezik miatta még több üvegházhatású gáz. Mivel egy szarvasmarha napi 15-20 liter vizeletet termel, a tehénvizelde fontos találmánynak számít a klímaváltozásra nézve. "Ez a megoldás a forrásnál ragadja meg a problémát" - véli a vállalkozó. A fejlesztők szerint az állatok idővel megszokják majd a WC-használatot. A tesztfarmon 58 tehénből 7 már magától is, minden ösztökélés nélkül a vizeldében végzi el a dolgát.

Az innovációban élen járó Hollandiában környezetvédelmi okokból szigorú előírásokkal szabályozzák az állattartást. Korlátozzák többek között a tenyészthető állatok számát és a trágyaszórás idejét, valamint drákói tisztasági szabályokat érvényesítenek az istállókban.

Így működik a tehénvécé

A tehénvécét egy marhaboxban szerelik fel, az állatok farának magasságában. A teheneket takarmánnyal csalogatják a boxba, ahol a granulátum elfogyasztása után egy robot az állatok tőgyénél egy idegszálat ingerelve vizelésre készteti őket.

A marhavizelde bevezetésével tisztábbak, szárazabbak lesznek az istállók, így a marhák patái is egészségesebbek maradnak - hívta fel a figyelmet az újítás járulékos hasznára Jan Velema állatorvos, aki részt vesz a tesztelésben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: