Friss kutatás: 2,5-3 millió magyar szegénynek tekinthető

Bár tavalyhoz képest javult az általános anyagi helyzet, 2,5–3 millió magyar szegénynek tekinthető – írja a 24.hu az Egyensúly Intézet kutatására hivatkozva.


A válaszadók 2 százalékának egyáltalán nincs bevétele, 43-nak pedig havonta nettó 250 ezer forint alatti, a szűkös megélhetésre sem elegendő jövedelemből kell kijönnie. A válaszadók közel harmada nettó 250 ezer és 400 ezer forint között keres, háromnegyedük pedig az átlagos jövedelmi szint alatti csoportba tartozik.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

És hogy mi volna az a havi összeg, amiből átlagos szinten meg lehet élni? A megkérdezettek szerint idén már havi 50 ezer forinttal többre, vagyis nettó 400 ezer forintra van szükség. A gondtalan élethez szükségesnek ítélt összeg pedig továbbra is havi nettó 600 ezer forint - idézi a 24.hu cikke.

A magyarok harmada érez bizonytalanságot, amikor az anyagi és pénzügyi helyzetére gondol, és azt nyilatkozták, hogy egy váratlan kiadás felborítaná a költségvetésüket, még ha csak százezres értékről lenne is szó. Az infláció miatt a válaszadók 46 százaléka vásárláskor rendszeresen az alacsony árakat és az akciókat keresi.

Ugyanakkor ha az összképet nézzük, a Szegénységkutatás szerint a magyar társadalom jövedelmi szerkezete 2023 közepéhez képest lassú, de tendenciaszerű javulásnak indult, 2024 tavaszára már 24 százaléknyian vannak azok, akik az átlagosnak gondolt jövedelmi sávban vagy afelett helyezkednek el. A válaszadók tizede érzi úgy, hogy jó anyagi körülmények között él: számukra nem okoznak gondot a hétköznapi kiadások.

Mindemellett jelenleg a magyarok negyede-harmada, tehát nagyjából 2,5-3 millió ember tekinthető szegénynek – szögezik le a kutatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra