Fiatal, mégis elhízott? Erre érdemes lesz odafigyelnie!

A mai elhízott, cukorbeteg fiatalok nyaki artériáinak vizsgálata rosszat sejtet a jövőjük szempontjából. Az agyba vért szállító artéria carotisok fala merev és megvastagodott, ami egy későbbi stroke-ot, szívrohamot, szív-érrendszeri problémát okozhat.

Az 1980-as évek óta jelentősen megnőtt az elhízott fiatalok száma, ez lehet az első generáció, amelynél a várható élettartam rövidebb, mint szüleiknél. Dr. Elaine Urbina gyermekgyógyász docens, a Cincinnati Gyermekkórház preventív kardiológiájának vezetője munkatársaival néhány száz fiatal nyaki verőerét (carotisát) vizsgálta ultrahanggal (átlagéletkor: 18 év), közülük 182-en voltak soványak, 128-an II-es típusú cukorbetegek és 136-an elhízottak - olvasható egy, a Circulation folyóirat június 9-i számában megjelenő tanulmányban.

Az ultrahangvizsgálat során mérték a ér belső, ún. intima rétegének vastagságát, mely cukorbetegségben és elhízás esetén is megvastagszik. "A merev falú artériák összefüggést mutatnak a szívrohammal és a stroke-kal, mivel ha plakkok képződnek a nyaki erekben, azok valószínűleg a koszorúerekben is jelen vannak" - magyarázta Urbina. A plakkok az ér falában található zsírlerakódások, amelyek megnövekedve elzárhatják a véráramlás útját. Az elhízott vagy cukorbeteg fiataloknál nagyobb valószínűséggel áll fenn a szív-érrendszeri betegségek szempontjából más kockázati tényező is, például magas vérnyomás vagy magas vérzsír-szintek, azonban ezek nem járulnak hozzá az artériák szerkezetében és funkciójában létrejövő változásokhoz.

Urbina szerint a fiataloknál be lehet avatkozni a kockázat csökkentésének érdekében, a testsúly csökkentése mellett szükség lehet agresszív vérnyomás- és vérzsírcsökkentésre is. A gyermekkori elhízás egyre nagyobb problémát jelent az orvosok, az iskolák és a szülők számára is. Az iskola azért fontos, mivel a gyermekek által bevitt kalóriák 80 százalékát a szülők felügyeletén kívül fogyasztják el, továbbá az iskolák gyakran nem fektetnek megfelelő hangsúlyt a testmozgásra, mellyel megelőzhető lenne a súlygyarapodás.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés