Fertőző zárójelentések és lázlapok?

Az orvosok és ápolók köpenyein megtelepedő kórokozók közismerten hozzájárulnak a kórházi fertőzések kialakulásához. Kiderült, hogy a kórházak irodáiban, laborjaiban és kórtermeiben körbejáró papírlapok is jelentős mértékben terjesztik a kórokozókat.

Egyáltalán nem újdonság, hogy a papír baktériumokat terjeszthet: más kutatások már kimutatták, milyen szennyezett lehet a papírpénz. A mostani kutatásból azonban az derül ki, hogy a kórházaknak nagyon komolyan kell venniük a papír útján terjedő baktériumokat, mert a kórokozók rendkívül könnyen terjednek át az emberi kézről a papírral.

Az American Journal of Nursing folyóiratban megjelent kísérletben német kutatók négy gyakori baktériummal fertőztek meg papírlapokat. Kiderült, hogy a baktériumok legalább 72 óráig életben maradnak a papíron, és egy héttel később még mindig ki lehet tenyészteni azokat a papírról. A baktériumok könnyen átkerülnek a papírról emberi kézre, illetve vissza.

"Szennyeződés után a papírt nehéz fertőtleníteni, mert más élettelen felületektől eltérően nem lehet vegyi módszerrel fertőtleníteni" - írják a kutatók. Ez azt jelenti, hogy csak a jó öreg kézmosás segíthet. Ezen kívül egyre több kórház vált át az elektronikus nyilvántartásra, bár ez esetben a billentyűzetet és a képernyőket rendszeresen fertőtleníteni kell.

Egyes kórházakban még egy módszert alkalmaznak: maguk a betegek jelentik az utolsó védelmi vonalat. A betegeknek néhány intézményben azt tanácsolják, hogy kérdezzék meg minden látogatójuktól, mostak-e kezet. Súlyos betegségből ugyanis nehéz felépülni anélkül, hogy odafigyelnénk a kórokozók távol tartására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: