Felkészültünk a génszerkesztett gyerekekre?

Ma egyetlen sejtből a teljes emberi genomot meg tudjuk határozni, és ez az információ megadja az elméleti alapot az embriók közötti szelektálásra is. Kérdés, hogy felkészültünk-e erre?

„Eljön a dizájnerbébik kora?” – ezzel a címmel tartottak vitát a géntechnológia utódtervezésre történő felhasználásáról az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lágymányosi Campusán. A vitaesten a szakemberek között végül érdemi „egyet nem értés” alakult ki arról, hogy képesek leszünk-e valaha megtervezni utódainkat, és hogy ezt a társadalom elfogadhatja-e valaha egyáltalán – számol be a Qubit.hu.

<span></span><span></span><span></span>Mindig is tökéletességre vágyott az emberiség

A dizájnerbébi koncepciója nem újdonság. Az ember tökéletességének fokozására való törekvés régi gondolat, amely az elmúlt száz évben sajnos sok tragédiához vezetett – kezdte érvelését Málnási-Csizmadia András, az ELTE TTK Biokémiai Tanszékének egyetemi tanára. Az először 1978-ban sikeresen alkalmazott in vitro megtermékenyítésből mára 15-20 milliárdos üzlet vált az Egyesült Államokban azzal együtt is, hogy szerinte 15 ezerből két így születő gyermeknek lehet genetikai problémája. Ez pedig kétszeres kockázatnövekedést jelent a természetes megtermékenyítéshez képest.

A vitaest másik szakértője Varga Máté, az ELTE TTK Genetikai Tanszékének egyetemi docense és a Qubit rendszeres szerzője volt. Az in vitro megtermékenyítéssel kapcsolatban hangsúlyozta: annak mindig is magas volt a társadalmi elfogadottsága, és ma is az. Ehhez képest a kedvezőnek vélt tulajdonságok kiválasztására, valamint az embriók ilyen okokból történő szelekciójára vagy genomjuk manipulálására irányuló elképzeléseket a társadalom nagy része elutasítja.

in vitro, lombik, genetika
Az in vitro megtermékenyítésből mára 15-20 milliárdos üzlet vált az Egyesült Államokban. Fotó: Getty Images

Varga szerint ez a hozzáállás várhatóan nem is változik a jövőben, még akkor sem, ha egy-két esetben a gyakorlatban is megvalósul. Ennek egyik oka szerinte maga a genom és az emberi tulajdonságok közti kapcsolat hiányossága.

Eltörölhetők-e az örökletes betegségek?

Varga Máté szerint lehetséges, hogy a biotechnológia eszközeinek köszönhetően eltörölhetővé válnak az örökletes betegségek, és erre már most számos példát láthatunk. Ilyen az örökletes Tay-Sachs-betegség is, amely az idegsejtek fokozatos pusztulásával jár a korai gyermekkorban. Ez az 1970-es években még sokkal gyakoribb volt az amerikai askenázi zsidó közösségekben, de genetikai szűrővizsgálatoknak és a genetikai tanácsadásnak köszönhetően sikerült minimalizálni az előfordulását. A genetikus kiemelte: sok ehhez hasonló, egy gén meghibásodása által okozott betegség létezik, ami csak az Európai Unióban akár 30 millió embert érinthet.

Ezeknek a betegségeknek a kezelése Málnási-Csizmadia András szerint odáig jut majd a jövőben, hogy a beavatkozás már az embriókban megtörténik. A jelenlegi géntechnológiai eszközök azonban általában mozaikos kísérleti embriókat hoznak létre, vagyis a kutatók által eszközölt változtatások csak a sejtek egy részében jelennek meg.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: