Fáj? Sajog? Egy extra adag D-vitamin megkönnyebbülést nyújthat

A fájdalom a leggyakoribb panasz, amivel a betegek orvoshoz fordulnak; többnyire krónikusak, 3 vagy több hónapig tartanak.

Egy kiterjedt klinikai tanulmány szerint az elégtelen D-vitamin bevitel hozzájárulhat a krónikus fájdalommal járó megbetegedések hosszú listájához, ideértve a különböző csont-ízületi fájdalmakat, gyulladásokat, izomfájdalmat, fibromialgiát (ismeretlen eredetű vázizom-rendszeri fájdalom szindrómát), reumatikus és egyéb panaszokat. A D-vitaminhiány szintén érintheti a krónikus fájdalomszindrómával járó hangulati és szezonális affektív zavarokat is.

Dr. Stewart B. Lewitt, az "Aktuális Fájdalomkezelés" szerkesztője elmondta: "Kutatási adataink szerint 22 klinikai vizsgálatban tesztelték a különféle krónikus fájdalom- és fáradtságszindrómában szenvedő betegek D-vitaminszintjét, és szinte minden esetben elégtelen volt a D-vitaminbevitel. Amint megfelelő D-vitaminpótlásban részesültek a betegek, a fájdalom, gyengeség és egyéb problémák eltűntek, vagy jelentősen csökkentek." A "D-vitamin, egy elhanyagolt fájdalomcsillapító a krónikus vázizom-rendszeri panaszokban" című beszámoló - melyet 8 szakértő vizsgált felül - az alábbi fontos pontokat tartalmazza:

  • A D-vitamin igen komplex tápanyag, mely hormonként funkcionál, és számos kedvező hatása van a test szöveteire, szerveire, ideértve a csontokat, izmokat, idegeket.
  • Az emberek meglepően magas hányadánál elégtelen a napból vagy tápanyagokbó származó D-vitaminbevitel. Hogy ez miért kapcsolódhat egyesekben a fájdalomhoz, míg másokban nem, nem igazán tisztázott.
  • A jelenleg elfogadott és ajánlott napi D-vitaminbevitel 600 IU (nemzetközi egység), mely idejétmúlt és túl alacsony. A kutatások szerint a legtöbb gyermeknek és felnőttnek legalább napi 1000 IU szükséges, míg a krónikus vázizom-rendszeri panaszokban a napi D3- (más néven kolekalciferol-) bevitel 2000 IU mennyiségben a leghasznosabb.
  • A D-vitamin pótlása igen biztonságos. A külsőleg bevitt vitamin alig lép interakcióba más gyógyszerekkel vagy vegyületekkel, és rendszerint nem kártékony, csak igen magas (50.000 IU) vagy ennél magasabb napi dózisoknál és elhúzódó időperiódusban.
  • A D-vitamin könnyen bevihető, jól tolerálható és alacsony költségű (a tanulmány szerint 7-10 cent naponta).

Lewitt ugyanakkor kifejezte aggodalmait, miszerint nem szabad a D-vitaminra úgy tekinteni, hogy minden fájdalmat, minden betegnél megold. Szintén nem szükséges helyettesítője más fájdalomkezelő terápiáknak. Szerinte "hasznosak lennének a további kutatások, de a jelenlegi legtöbb bizonyíték azt támasztja alá, hogy ajánlatos a D-vitaminpótlás a krónikus vázizom-rendszeri fájdalmakban vagy fáradtságban, nincs semmilyen káros hatása, és nagyon sok jót tehet alacsony költségen. Adagolása megfontolandó a fájdalomkezelés korai szakaszában is".

Forrás:
Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső