Ezüsttel a rák ellen?

Az internet hemzseg az olyan történetektől, amelyek arról szólnak, hogyan lehet ezüsttel gyógyítani a rákot.

Most laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztották, hogy a módszer ugyanolyan hatékony, mint a legújabb kemoterápiás szerek, ráadásul kevesebb mellékhatással is jár.

A Leedsi Egyetem kutatóinak a Dalton Transactions szaklapban megjelent tanulmányából az derül ki, hogy bizonyos ezüsttartalmú vegyületek ugyanolyan toxikusak a daganatos sejtekre, mint a számos ráktípus kezelésében alkalmazott platina alapú gyógyszer. A legjelentősebb különbség azonban az, hogy az ezüst sokkal kevésbé mérgező az egészséges humán sejtekre, és bizonyos esetekben jótékony hatást is gyakorol. Az ezüstöt egyébként fertőtlenítő és antibiotikus hatása miatt jelenleg is használják kötszerekben és víztisztító szűrőkben a harmadik világban.

A tüdő-, az emlő-, a húgyhólyag-, a here-, a fej-nyaki, a petefészek és a nyirokcsomó-daganatok kezelésében alkalmazott platina alapú kemoterápiás gyógyszer leggyakoribb mellékhatásai a hányinger, a hányás, a vesekárosodás és a fertőzés megnövekedett kockázata. Dr. Charlotte Willans, a kutatás vezetője elmondta, hogy sajnos túl sokan ismerik a kemoterápia gyötrelmeit. Az orvostudomány folyamatosan kutatja a hatékony, ugyanakkor nem toxikus szereket, ezért a mostani előzetes eredmények jelentős előrelépést jelentenek a probléma megoldásában.

A szakértők a gyógyszerfejlesztés legelső fázisának számító kutatásban emlő- és vastagbéldaganatos sejteket tettek ki különféle ezüstalapú vegyületeknek hatnapos időszakokra. Kimutatták, hogy azok a ligandumok, amelyek két ponton kötődnek a központi ezüstatomhoz, hatékonyabbak, mint azok, amelyek csak egy ponton kapcsolódnak. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az ezüst felszabadulása ez esetben sokkal lassabb, így ezek a vegyületek hosszú távon hatékonyabbnak bizonyulnak.

Az e vegyületekkel kapcsolatos további fejlesztés legnagyobb akadálya az, hogy a kutatók nem ismerik működésüket. A következő 12 hónapban a kutatók arra összpontosítanak majd, hogyan károsítják ezek a vegyületek a daganatos sejteket, és milyen hatást gyakorolnak az egészséges sejtekre.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: