Ezeket a magvakat rágcsálja, ha fogyni akar

Napi egy marék mogyoróféle csillapítja az éhséget, ráadásul segíthet megszabadulni a nem kívánt úszógumitól is - mutatták ki spanyol kutatók.

Első alkalommal sikerült kimutatni a mogyorófélék fogyasztása és az emelkedett szerotoninszint közötti összefüggést. Ez a vegyület csillapítja az étvágyat és javítja a kedélyállapotot, valamint kedvezően hat a szívre is. A Barcelonai Egyetem kutatói szerint mindössze egyetlen maréknyi nyers, hámozatlan, dióból, mandulából és mogyoróból álló keverék már kimutatható pozitív változásokat okoz.

A Journal of Proteome Research című folyóiratban megjelent kutatási eredmények a remények szerint sokat segíthetnek a metabolikus szindrómával küzdő betegeken. Az állapot jellemzője a hasi hízás, a magas vércukorszint és a magas vérnyomás. Az étrend átalakítása és az egészséges zsírsavakat, antioxidánsokat tartalmazó mogyorófélék beiktatása segíthet a fogyásban, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkentésében.

A kutatócsoport Cristina Andris-Lacueva vezetésével a Rovira i Virgili Egyetem emberi táplálkozástudományi egységével karöltve a következőket tették közzé: "Első alkalommal igazoltuk a mogyorófogyasztást követő szerotoninszint-emelkedést" - nyilatkozta a kutatónő. "A felfedezés pedig új terápiás célpontokat helyez előtérbe."

A kísérlet során 22 metabolius szindrómában szenvedő betegnek írtak elő mogyoróféléket is tartalmazó diétát, melyet 12 héten át kellett tartaniuk. Eredményeiket összevetették a 20 fős kontrollcsoportéval, akik nem fogyasztottak magvakat. Megvizsgálták a résztvevők vizeletében található anyagokat is. Azoknál, akik 30 gramm olajos mag-keveréket vettek magukhoz naponta, magasabb lett a szerotonin szintje. A szerotoninmennyiség 90 százaléka az emésztőszervekben található, a maradék pedig a központi idegrendszerben, ahol az étvágyat és a hangulatot szabályozza. A depresszió, szorongás és szociofóbia kezelésére alkalmazott gyógyszerek többsége a szerotoninszintet manipulálja.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma megbízásából készített kutatás korábban már kimutatta, hogy a pisztácia segíti a fogyást és szívvédő hatású. A kutatást vezető David Baer a következőket mondta: "A pisztácia több szempontból is egészséges, például szabályozza a testsúlyt és a keringést." Hozzátette azt is, hogy a téves közhiedelemmel ellentétben a magvakat nem kell kivonni az étrendből a kalóriacsökkentés végett.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő