Érdekes felfedezés az idő múlásáról

Japán kutatók Einstein általános relativitáselméletét igazolva bizonyították, hogy az idő a magasban gyorsabban múlik, mint a földfelszín közelében.

Egy japán kutatócsoport a bizonyításhoz rendkívül pontos optikai rácsos órát használt, amelynél 16 milliárd év alatt csupán egy másodperces eltérés lehetséges. A kutatók 2018 októberében láttak munkához, és sikerült miniatürizálniuk az optikai rácsos órákat. Így két darabot el lehetett helyezni a tengerszint feletti 456,3 méteres és 3,6 méteres magasságban, a világ legmagasabb, 634 méteres műsorszóró tornyában, a 2012-ben elkészült tokiói Skytree-toronyban. A megfigyelésük szerint a magasban négy nanoszekundummal gyorsabban múlt el egy nap.

Tudják az állatok, hogy mennyi az idő? Nemcsak az ember van tisztában az idő fogalmával, de az állatok is érzékelik azt - derült ki egy korábbi tanulmányból. Részleteket itt olvashat.

A kísérlet - amelyet a Nature Phototonics című tudományos folyóiratban publikáltak - Albert Einstein általános relativitáselméletét bizonyítja, amely megjósolta, hogy az erős gravitációs mezőben az órák lassabban fognak ketyegni, mint a gyengébb mezőben. Vagyis nagyobb magasságban, ahol már gyengébb a Föld vonzása, gyorsabban múlik az idő.

A kísérletet a tokiói Skytree-adótoronyban végezték. Fotó: Getty Images
A kísérletet a tokiói Skytree-adótoronyban végezték. Fotó: Getty Images

Mindezzel azt akarták demonstrálni, hogy laboratóriumon kívül is, bárhol el tudnak végezni ilyen rendkívül pontos méréseket a mozgatható eszközökkel - mondta a kutatás vezetője, Katori Hidetosi. Hozzáfűzte, hogy megtették az első lépést afelé, hogy ezeket az ultrapontos órákat valódi mérőeszközökké alakítsák.

Nem csak időmérésre használhatók az órák

A tudósok úgy vélik, az ultrapontos órák segíthetnek a földfelszín apró mozgásainak megfigyelésében földrengések vagy vulkánkitörések esetén. Az optikai rácsos órák, amelyek számos stroncium atom rezgése alapján mérik az időt egy lézer által generált optikai rácsban, csaknem ezerszer pontosabbak, mint a jelenlegi nemzetközi időmérés standard órája, amelynek működése cézium atomok rezgésein alapul. A kutatók által elkészített optikai órák fontos tulajdonsága tovább, hogy nem érzékenyek a hőmérséklet-változásokra, a rezgésekre és az elektromágneses mezőkre.

Einstein elméletének teszteléséhez vagy nagyon pontos óra, vagy nagy magassági különbség szükséges. A laboratóriumon kívül eddig a legjobb teszteket műholdak végezték, ezer kilométeres magasságbeli különbségekkel. Katori szerint a tanulmányban ismertetett kísérlet pontossága a legjobb űrben végzett mérésekhez hasonlítható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: