Elsőre fel sem tűnik ez az optikai illúzió

Margaret Thatcher arcképének furcsa "átplasztikázása" nem is tűnik annyira különösnek, ha a fotót fejre állítjuk. Ennek oka az agy arcfelismerő mechanizmusában keresendő.

Ön észreveszi elsőre, hogy mi a gond a jobb oldali képpel? A legtöbb embernek gyorsan szemet szúr, hogy valami változás történt rajta, de egy ki idő kell, mire rájönnek, hogy mi is az. Pedig egyszerű: az eredeti fotóhoz képest a szem és a száj is meg lett fordítva, ami valamiért mégsem olyan feltűnő, ha a képet a feje tetejére állítjuk.
Ha így is észreveszi a furcsaságot az elnökasszony tekintetében...

Ha így is észreveszi a furcsaságot az elnökasszony tekintetében...

A Thatcher-illúzió nevű jelenséget a University of York professzora, Peter Thompson írta le először az 1980-as években és ezzel lefektette az alapjait annak a kutatásnak, amely azzal foglalkozik, hogyan érzékeljük az arcokat. Nagy vonalakban az arcok hasonlóan épülnek fel: két szem, egy orr, egy száj, szemöldök, haj - az arcfelismerés egyik módja az lehetne, ha az arcot ezeknek a külön részeknek az egységeként ismernénk fel. Ha ez lenne a helyzet, akkor szinte azonnal észrevennénk, mi a gond a fejjel lefelé fordított képpel. De nem vesszük észre, így egyértelmű, hogy az agyunk teljes körűen vizsgálja az arcokat. Nem a részletekben veszünk el, hanem azok egymáshoz viszonyított helyét és kapcsolatát is érzékeljük.

...így már biztosan feltűnik a változtatás!

...így már biztosan feltűnik a változtatás!

Visszafordítva a fotót már egyértelműbb, hogy mely részeket módosították rajta. Ebből a szögből groteszk a bal oldali kép, míg fejre fordítva nem is tűnt annyira másnak. Amikor egy fejjel lefelé fordított arcot látunk, akkor agyunk nem tudja könnyen feldolgozni a látottakat, ezért a részletekre koncentrál. Arra, hogy a legtöbb részlet nagyjából stimmel, a szem szemnek néz ki, az orr orrnak, a száj, szájnak. Nem figyelünk arra, hogy ezek milyen kapcsolatban állnak az arc több részével. De ha a helyes irányból nézzük az arcot, akkor ezek a kapcsolatok egyből kirívóak lesznek.

Az emberek többségét megtéveszti az ún. sziluett-illúzió. Egyeseknek úgy tűnik, mintha az óramutató járásával megegyező, másoknak pedig mintha az ellenkező irányba forogna a sziluett. Hogy ez mivel magyarázható, arról az alábbi cikkünkben írtunk!

Forrás: Index

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kialakulása

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag