Ezt jósolják a medvék a tavaszról

Előbújtak a medvék a Szegedi Vadasparkban, és bár szikrázó napsütés fogadta őket, nem mentek vissza a medveházba. A Szegedi Vadasparkban hagyomány, hogy február 2-án medvelest szerveznek.

A vadaspark két medvéje, Mici és Ursula egy ideje bevackolták magukat a medveház sarkába, és mélyen aludtak, ezért nem is tűnt úgy, mintha elő akarnának bújni. Délelőtt azonban kimásztak a kifutóba, ahol lekváros kenyér, mandarin, alma, körte, szőlő és hal várta őket. A napsütés ellenére a két nőstény nem ijedt meg az árnyékától, rögtön enni kezdtek. A legjobban – a hal mellett – a gyümölcsök ízlettek nekik, amiből a gondozók a tél feliratot rakták ki. Így csakhamar a két medve meg is ette a telet – írja a HVG.

medve, időjóslás, tél, tavasz, Szegedi Vadaspark
Számos kultúrában az állatok viselkedéséből következtetnek az időjárásra. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images.

Sok helyen jósolnak az állatok

A világ sok kultúrájára jellemző volt, hogy állatok viselkedéséből próbáltak az időjárás alakulására következtetni. Ezek az állatjóslások szájhagyomány útján terjedtek, és sokszor valós tapasztalatokra épültek. A tavaszkezdő napként is emlegetett február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéhez két különböző, állatokhoz kapcsolódó időjárás-előrejelző népi bölcsesség is kötődik. Az egyik szerint Gyertyaszentelő napján inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy süssön a nap. Ugyanis ha ezen a napon szép, enyhe idő van, akkor még sokáig elhúzódik a tél. Ugyanerre a következtetésre jutottak azok is, akik barna medvékhez kötötték megfigyelésüket: ha kicammogva a barlangjából meglátja az árnyékát, azaz süt a nap, akkor visszabújik, mert még hosszú, kemény tél áll előttünk. Ha azonban odakint szomorkás, fagyos az idő, érzi, hogy hamarosan tavaszodni kezd.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +19, +24 °C
Minimum: +3, +10 °C

A napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők lesznek az égen, majd este meg is vastagszik a felhőzet. Estefelé egyre többfelé elered az eső, zápor. Erős délnyugatiról északnyugatira forduló szélben 19, 24 fokig emelkedik a hőmérséklet. Pénteken estig frontmentes marad az idő, de tetőzik a terhelés, és akár nagyon erős melegfront jellegű panaszok is felléphetnek. Migrént és keringési problémákat tapasztalhatnak az érzékenyek, és rajtuk kívül másoknál is erősödhetnek a gyulladások, alvásproblémák léphetnek fel. Este hidegfront érkezik. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: