Elhízás és cukorbetegség: érdekes új tények az összefüggésről

A zsírsejtek által termelt egyik fehérje magas szintje csökkenti a II-es típusú cukorbetegség kockázatát. Az adiponectin nevű fehérjének gyulladásgátló és inzulinérzékenység-növelő hatása van.

Rob M. van Dam, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának docense és munkatársai szerint az adiponectin nemcsak a II-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenését jelzi, de maga a fehérje is szerepet játszik a betegség kialakulásában. Állatkísérletekben az injekcióban adott adiponectin hatására változások következnek be az anyagcserében, továbbá a fehérjének hormonszerű, gyulladásgátló és inzulinérzékenység-növelő hatása van - olvasható a Journal of the American Medical Association folyóirat július 8-i számában megjelent egyik cikkben.

Ez azért fontos, mivel a II-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet rezisztenssé válik az inzulinra. A kezeletlen cukorbetegség súlyos szövődményekhez, köztük veseelégtelenséghez, amputációkhoz és vaksághoz vezethet. Azonban az eredmények nem jelentik azt, hogy hízni kell az adiponectinszint növeléséhez, mivel a zsírsejtek sok más molekulát is termelnek, amelyek inkább károsak, mint hasznosak. Emellett minél súlyosabb valaki, annál kevesebb adiponectint termel.

A tanulmány elkészítésekor van Dam és munkatársai 13 korábbi vizsgálat metaanalízisét végezték el, összesen közel 15 ezer résztvevővel, közülük 2623-an szenvedtek II-es típusú cukorbetegségben. Valamennyi tanulmány fordított arányosságot tárt fel a II-es típusú cukorbetegség kockázata és az adiponectin szintje között, minden egységnyi hormonszint-növekedés a kockázat 28 százalékos csökkenését jelentette. Az összefüggés a különböző tényezőkre történt korrekció után is fennállt valamennyi népcsoport esetében.

"A zsírszövet nemcsak tárolási funkciókat lát el, de a II-es típusú cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik" - mondta el van Dam. A diabétesz megelőzésére azt javasolja, hogy adjunk le 5-10 százalékot testsúlyunkból és tartsuk súlyunkat, ekkor más betegségek kockázata is jelentősen csökken.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő