Egy zsírsav a férfi termékenység titka

Az Illinois Egyetem tanulmánya szerint omega-3 zsírsav szükséges annak az ívnek a létrehozásához, amely a kerek, éretlen spermasejtet a rendkívül hosszú farkú, csúcsos fejű úszóbajnokká változtatja.

"A normál ondósejt egy olyan ívszerű szerkezetet, úgynevezett akroszómát tartalmaz, amely azért létfontosságú a megtermékenyítéshez, mert ez ad helyet, szervezi és koncentrálja azokat az enzimeket, melyek segítségével a spermium a petesejtbe hatol" – magyarázza Manabu Nakamura, az egyetem biokémia professzora. A Biology of Reproduction legújabb számában közzétett tanulmány első ízben mutatta ki, hogy a dokozahexaénsav (DHA) létfontosságú az akroszóma építőelemeinek egyesítéséhez. "A DHA nélkül ez a lényeges struktúra nem jön létre, és az ondósejtek nem működnek" - állítja a tanulmány társszerzője, Timothy Abbott.

A termékenységükért aggódó férfiaknak érdemes végiggondolni, mely élelmiszerek tartalmaznak DHA-t. A tengeri halak - például a lazac és a tonhal - kiváló omega-3 zsírsavforrások.

A kutatók akkor fedezték fel a DHA szerepét az egészséges spermium létrejöttében, amikor olyan egereken kísérleteztek, amelyekben hiányzott a DHA szintéziséhez szükséges egyik gén. A spermaszám, a spermiumok alakjának és motilitásának vizsgálatával, valamint a szaporodás sikerességének mérése után kiderült, hogy a DHA-hiányos hím egerek gyakorlatilag meddők voltak. Amint azonban a DHA-t bevezették az egerek étrendjébe, a termékenység teljesen helyreállt.

A kutatók konfokális lézeres pásztázó mikroszkóp segítségével vizsgáltak vékony szövetszeleteket a spermium fejlődésének egymás utáni szakaszaiban. Kimutatták, hogy DHA hiányában az enzimeket tartalmazó vezikulák ugyan kialakulnak, de nem egyesülnek és hozzák létre az ondósejt felépítésében annyira fontos ívet.

Nakamura szerint az eredmények azért különösen izgalmasak, mert a DHA nagy mennyiségben fordul elő a specifikus szövetekben, a herén kívül többek között az agyban és a retinában is, ezért a felfedezés az agyműködéssel és a látással kapcsolatos kutatásokat is befolyásolhatja.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció