Egy-két ital naponta a csontoknak is jót tesz

Bár a mértéktelen alkoholfogyasztás hosszú távon káros csontjaink egészségére nézve is, egy friss áttekintő tanulmány eredményei szerint napi egy ital még jót is tesz, erősíti a csontokat, melyek így kevésbé hajlamosak eltörni.

Napi egy ital elfogyasztása 20 százalékkal csökkenti a csípőtörések kockázatát azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A több mint két italt fogyasztók esetében azonban már fordított a helyzet, a törés kockázata 40 százalékkal nő. "Eredményeink alátámasztják azokat a megfigyeléseket, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás kifejezetten egészséges" - nyilatkozta Dr. Karina Berg, a Montefiore Egészségügyi Központ és a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem adjunktusa. Berg hozzátette, hogy a csontok ásványianyag-tartalma napi maximum két ital fogyasztásáig nőtt. Szerinte emiatt azonban nem érdemes rászokni az alkoholra, sőt, két italnál több fogyasztása már káros is, hívta fel a figyelmet.

Az Arhthritis, Muszkuloszkeletális és Bőrbetegségek Nemzeti Intézete szerint jelenleg 10 millió amerikai állampolgár szenved csontritkulásban, mely a csontok elvékonyodását, ezáltal a törések gyakoribbá válását okozza. Csontjaik alacsony ásványianyag-tartalma miatt további milliók vannak veszélyben. Az ötven fölötti nők fele, a férfiak negyede szenved el csontritkulás miatti csonttörést. Berg közleményében áll az is, hogy a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás a csontritkulás miatti törések és alacsony ásványianyag-tartalom ismert rizikótényezője.

A The American Journal of Medicine májusi számában megjelent cikk elkészítéséhez Berg és munkatársai 13 a témában megjelent közleményt vizsgáltak meg és elemeztek. Megállapították, hogy az absztinensekhez viszonyítva a napi 0,5 italt fogyasztók csípőtörés kockázata 16 százalékkal, a napi 0,5-1 italt fogyasztóké 20 százalékkal, a napi 1-2 italt fogyasztóké pedig 9 százalékkal csökkent. Több mint két ital egy nap azonban már 39 százalékkal fokozta a rizikót. Berg az alkohol ösztrogénbefolyásoló hatásával magyarázza az eredményeket.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció