C-vitaminos körlevél: íme, az igazság!

Mire jó a C-vitamin? - teszi fel a kérdést dr. Csupor Dezső, a népszerű ködpiszkálós blogger, aki ezúttal egy párbeszéddel kezdődő körlevelet szed ízekre, ami miatt mostanság nincs nyugta a patikusoknak.

A körlevél egy vevő és a patikus közti interakcióval indít, melyben a vásárló C-vitamint venne, ám sokallja az árát, és az olcsóbb felől érdeklődik, másként - aszkorbinsavat kér. A patikus mond egy árat erre is, ez éppen tizede a C-vitaminos készítménynek. A párbeszéd üzenete a körlevél szerzője szerint, hogy olcsóbban is lehet C-vitaminhoz jutni a patikákban, csak tudni kell a "varázsszót"! - írja a Ködpiszkáló blog, ám ennél kicsit továbbmegy, és a körlevél kapcsán a C-vitaminról, annak valódi szerepéről vet fel néhány gondolatot.

"A C-vitamin (aszkorbinsav) a legismertebb kémiai vegyületek közé tartozik, különösen hazánkban, ahol sokan azt is tudják, hogy a vegyülettel kapcsolatos kutatásaiért Szent-Györgyi Albertet Nobel-díjjal jutalmazták. Definíció szerint azon vegyületeket nevezik vitaminnak, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, de amelyek nélkül a szervezet egészséges működése nem tartható fenn. A legtöbb vitamint a múlt század elején fedezték fel, köztük az aszkorbinsavat is, amely vitaminjellegének megismeréséhez alapvetően hozzájárultak Szent-Györgyi felfedezései.

Szemezgessen korábbi cikkeink közül, melyekben különféle interneten keringő körlevelek valóságtartalmát elemezgetjük!Bár a vegyületet az 1930-as évekig nem ismerték, hiányának következményeiről az ókor óta több leírás tanúskodik. A 18. században jöttek rá arra, hogy a tengerészek körében jelentős halálozással járó betegség, a skorbut valószínűleg táplálkozási okokra, pontosabban hiányosságokra vezethető vissza. A hosszú tengeri utakon egyoldalúan (kis túlzással kétszersült sós hallal, majd sózott hal kétszersülttel) táplálkozó matrózok közül sokan haltak meg a gyengeséggel, ízületi fájdalmakkal, fogínygyulladással társuló betegségben. A tünetek kialakulásának pontos okát azonban nem ismerték. Egy James Lind nevű angol hajóorvos volt az első, aki a skorbut kezelésének tudományos vizsgálatába belefogott. Hajója legénységét hat csoportra osztotta, és az egyes csoportok étkezését különbözőképpen egészítette ki. Az egyik csoport narancsot és citromot kapott, mások almabort, kénsavas elixírt, ecetet, tengervizet vagy pedig egy gyógynövénykeveréket tartalmazó készítményt kaptak. Ma már nem meglepő, hogy csak a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket fogyasztó csoport skorbuttal összefüggő tünetei enyhültek. Lind felfedezésének valódi értékét azonban a kortársak nem ismerték fel, és a skorbut kezelésében az igazi áttörésre még várni kellett" - olvasható a hosszú történeti áttekintés.

Később többször igazolták a vitamin skorbutellenes hatását, végül pedig a már említett magyar tudós állította elő az 1920-as évek végén, az 1930-as évek elején pedig a szegedi egyetemre kerülvén pedig a város környékén termesztett paprikából próbálkozott meg az anyag előállításával, és ötletét siker koronázta.

"Miért is vitamin az aszkorbinsav? Bár közvetve szerepet játszhat a megfázások megelőzésében, gyógyításában, nem elsősorban ezért értékes. Az aszkorbinsav több, az emberi szervezetben megtalálható enzim normális működéséhez elengedhetetlenül szükséges. Az enzimek működésének biztosítása révén szerepe van a karnitin- és noradrenalinszintézisben és a fehérjék előállításában is, elsősorban azonban a kötőszövetekben nagy mennyiségben jelen lévő kollagén előállításában betöltött kulcsszerepe miatt nélkülözhetetlen. A vitaminhiány esetén megfigyelhető kóros kollagénszintézis káros hatással van a csont-, ízület- és izomképződésre, és ennek következménye a skorbut is" - magyarázza Csupor Dezső gyógyszerész.

Ki kezdte el terjeszteni, hogy a C-vitamin jó lehet megfázás ellen/annak megelőzésére, vagy azt, hogy daganatok, sőt pszichiátriai betegségek esetén is bevethető? Tudta, hogy ez utóbbit soha, senki nem igazolta még? És azt valaha belátta már, hogy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett felesleges az extra C-vitamin-pótlás? A kérdésekre adott válaszok és okfejtések megtalálhatók az idézett blogbejegyzésben, ahogy az is, hogy ha mégis "aszkorbinsavként" jutunk hozzá, mire kell figyelni alkalmazás közben.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: