Butává és lustává tesz a magas zsírtartalmú étrend?

A FASEB folyóiratban online közzétett egyik tanulmány szerint a magas zsírtartalmú étrend nemcsak hosszú, de rövid távon is egészségtelen. Romlik a rövid távú memóriája? Egy új kutatás során patkányoknál a magas zsírtartalmú étrend miatt ezt tapasztalták.

"A nyugati étrend jellemzően magas zsírtartalmú és olyan hosszú távú szövődményekkel függ össze, mint az elhízás, a cukorbetegség és a szívelégtelenség, azonban a rövidtávú következményeket eddig nem kutatták" - mondta el Andrew Murray, a Cambridge Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

Murray és munkatársai alacsony (a kalóriák 7,5 százaléka) és magas (a kalóriák 55 százaléka) zsírtartalmú étrenden tartották a patkányokat és azt tapasztalták, hogy utóbbiak izmai kevésbé tudták felhasználni az oxigént, ezért szívük a többletmunkától megnagyobbodott.

Emellett hosszabb ideig tartott, míg kitaláltak a labirintusból és több hibát is vétettek közben, mint alacsony zsírtartalmú étrenden lévő társaik. A kutatók az izomsejtek mitokondriumában emelkedett UCP-3 (szétkapcsoló fehérje-3) szintet mértek, amely gátolta a hatékony oxigénfelhasználást. "Olyan ez, mint a sok zsír okozta másnaposság" - olvasható a cikkhez írt szerkesztőségi kommentárban.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció