Áttörés jöhet az Alzheimer-kór gyógyításában

Brit tudósok azonosítottak egy fehérjét, ami a memóriaproblémákat okozza az alzheimeres betegeknél. Ha ezt kiiktatják, esély nyílik a súlyos betegség gyógyítására is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint ma mintegy 55 millió ember szenved demenciában a világon, az esetek 60-70 százalékában pedig mindezért az Alzheimer-kór tehető felelőssé. Az idegsejtek pusztulását előidéző kórkép egyik legfőbb jellemzője, hogy az agyban kórosan nagy mennyiségben felszaporodik egy fehérje, a béta-amiloid. Bár a kutatók nem teljesen értik, hogyan és miért történik ez, egyre több sejtés van arra nézve, hogy ez a fehérje az agy vérellátását is befolyásolja, így abnormális működése emlékezetzavarhoz vezethet.

Alzheimer-kór, Alzheimer-kór gyógyítása, béta-amiloid
A brit tudósok felfedezése új, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé. Fotó: Getty Images

A kutatók egereken végzett kísérletei most ezt a sejtést bizonyították be. Az Interesting Engineering cikke szerint azt találták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő idősebb rágcsálók artériáiban túlságosan felhalmozódik az amiloid-β 1-40 (Aβ1-40), és ez csökkenti az agy vérellátását. Azt is felfedezték, hogy az Aβ 1-40 kikapcsol egy másik fehérjét, amely normál esetben jelet továbbít az artériák tágítására. Ha ezt a fehérjét kiiktatják, esély nyílik a súlyos betegség gyógyítására is.

A Manchesteri Egyetem kutatói arra fognak összpontosítani, hogy meghatározzák, az Aβ 1-40 melyik része blokkolja pontosan az ominózus fehérjét, és ennek megfelelően elkezdik a gyógyszerfejlesztést a folyamat megállítására. A tudósok kiemelték: a kutatás jelentős lépést jelent az Alzheimer-kór megértése felé, és ígéretes a kezelési módszerek kidolgozása terén.

Ide tartozik, hogy harvardi kutatók már tesztelik az Alzheimer-kór elleni, orron keresztül beadható vakcinát. Ez más elven alapul, mint a fenti kutatás, mert a vakcina a nyaki nyirokcsomók fehérvérsejtjeit aktiválja. Az immunsejtek innen az agyba vándorolnak, ahol aztán megkezdik a béta-amiloid plakkok felszámolását. Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)