A súlytöbblet a hólyagra is ránehezedik

Minél nagyobb súlytöbbletet halmoz fel egy nő a tinédzserkor elmúltával, annál valószínűbb, hogy a harmincas éveinek végétől az ötvenes évei elejéig terjedő időszakban vizelet-visszatartási gondokkal fog küzdeni, mutatta ki egy új tanulmány.

"A vizelet-inkontinencia elterjedt probléma a középkorú nők körében is - nyilatkozta a Reuters Health-nek a kutatást vezető Dr. Mary K. Townsend, a brighami Channing Laboratory és a bostoni Women's Hospital munkatársa. - Lényeges, hogy a nők bizalommal fordulhassanak orvosukhoz az inkontinenciával kapcsolatos gondjaikkal."

Az eddigi vizsgálatok többségébe idősebb nőket vontak be, jóllehet a hatvanéves kor alattiak körében is akár negyven százalékos lehet az inkontinencia előfordulásának aránya - mondta a doktornő.

Már eddig is számos vizsgálat világított rá az inkontinencia és a súlyfelesleg közötti kapcsolatra, ezek azonban nem tudták kimutatni, vajon a hízás okozza-e a vizelet-visszatartási gondokat, vagy fordítva; elképzelhető például, hogy a nők inkontinenciájuk miatt nem sportolnak, és ezért híznak meg.

Dr. Townsend és munkatársai hosszú időn keresztül kísért figyelemmel közel 31 ezer 37 és 54 év közötti nőt, akik megadták 18 éves kori testsúlyukat, és kétévente beszámoltak annak változásáról.

A vizsgálatból kiderült, hogy a 35-ös vagy annál magasabb testtömegindexszel (BMI) rendelkező, tehát súlyosan elhízott nők a megfigyelés időszakában több mint kétszer nagyobb valószínűséggel lettek inkontinensek, mint a 23-as testtömegindex alattiak.

Minél többet híztak a nők 18 éves koruk után, annál nagyobbá vált a vizelettartási elégtelenség kialakulásának kockázata. Az 5,1-10 kilogrammot hízó nők 44 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek inkontinensek, mint azok, akiknél a súlynövekedés nem haladta meg a 2 kilogrammot 18 éves korukhoz képest, míg a 30 kilogrammnál többet magukra szedők több mint négyszeres kockázattal számolhattak.

A jelenség többféle magyarázata közül Dr. Townsend kiemelte a hasi elhízás miatt a hólyagra nehezedő nyomást, amely a vizelettartásért felelős izmok feszülését okozza, illetve az elhízással összefüggő inzulinrezisztenciát, ami a hólyagműködésért felelős agyidegek károsodásához vezethet.

Jó hír ugyanakkor, hogy a vizelettartási képesség fogyás által javítható.

Forrás:
Obstetrics & Gynecology, August 2007.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő