A legfontosabb tudnivalók a kullancsokról

Nem rovarok, hanem atkák, és nem a fákról leselkedve ugrálnak ránk. A kullancsokkal kapcsolatban vannak olyan tények - és tévhitek -, amelyekkel mindenkinek érdemes tisztában lennie.

A kullancsokkal kapcsolatban - főleg a szezon beindultával - számos tévhit és félinformáció szokott szárnyra kapni, alábbi összeállításunkkal ezek között szeretnénk egy kicsit rendet tenni.

Nem rovarok

Sokan tévesen rovarnak, sőt bogárnak hiszik őket, pedig egyik csoportba sem illeszthetőek. Ezek az apró vérszívók az ízeltlábúak törzsén belül a pókszabásúak osztályába és az atkák alosztályába tartoznak. Mivel pókszabásúak, nekik is nyolc lábuk van, amiről egyébként könnyen fel is ismerhetőek. Ezen kívül paraziták is, mivel más élőlények véréből táplálkoznak - úgy mint a szúnyogok.

Mi vagyunk a táplálékuk

A közönséges kullancsok rendszerint az emlősök vérét szívják, de lárvakorban megesik, hogy maradakból vagy hüllőkből táplálkoznak. Egy kullancs élete során körülbelül két vagy három gazdaegyedet is "elfogyaszt".

Maga a kullancs nem veszélyes

Nem maga a kullancs okozza a betegségeket, hanem azok a baktériumok, vírusok, egysejtűek, amelyek az állat bélrendszerében élnek, és amelyek a vérszívás során juthatnak a megtámadott szervezetbe. Ezek a kórokozók az emberek és az állatok számára is veszélyesek lehetnek. A több tucat kullancsfajtából egyébként csak néhány hordoz kórokozókat, és ezeknek sem minden egyede. Magyarán a kullancs jelenléte esetén sem kell azonnal betegségre gondolni.

Egy kis odafigyeléssel a kullancsok által terjesztett megbetegedések megelőzhetőek. Korábbi cikkünkből megtudhatja, miként védekezzen ellenük.

Csípés helyett szúrás

Bár kullancscsípést szoktunk emlegetni, valójában nem is csípnek, hanem szúrnak. Az állatoknak igen jól fejlett szájszervük van: míg felső állkapcsuk mint egy olló felhasítja a gazdaegyed bőrét, az alsó állkapcsukat betolják a szöveti sebbe. A vérszívás alatt egyfajta érzéstelenítőt juttatnak a sebbe, így szúrásuk fájdalommentes, és nem is nagyon észlelhető. Távozásuk után azonban a seb bedagadhat, begyulladhat, és fájdalmassá válhat.

Megdagadnak

Azok a kullancsok, amelyek már megszívták magukat vérrel, akár 200-szor akkora súlyúak is lehetnek, mint üres gyomrú fajtársaik. Bélrendszerük, ahová a kiszívott vér jut, ugyanis meglehetősen rugalmas.

A kullancs jelenléte esetén nem kell azonnal betegségre gondolni
A kullancs jelenléte esetén nem kell azonnal betegségre gondolni

Nem a fáról támad

Még manapság is tartja magát a tévhit, miszerint a kullancsok a fák lombjairól potyognak avagy ugrálnak le az áldozataikra, ez azonban nem így van. Ezek a vérszívók aktív fejlődési szakaszukban az aljnövényezben, de legfeljebb másfél-két méteres magasságban élnek, és várják arra tévedő áldozataikat. Ha pedig valakire sikerül felkapaszkodniuk, keresnek is egy kapilláris eret, ahol megkezdhetik a vérszívást.

Hol keressük?

Az emberre vagy állatra jutott kullancs észrevétlenül halad a bőrön, míg megtalálja magának a legkedvezőbb helyet a vérszíváshoz. Ezt a helyet sokszor az áldozat hajában, fülei mögött, vagy például a végtagok tövének hajlataiban leli meg.

Ha időben megtaláljuk

Az egy napon belül megtalált és eltávolított kullancs valószínűleg még nem tudott fertőzést okozni, amennyiben eltávolítása szakszerű volt, és testét nem nyomtuk meg az eltávolítás közben. Három nap vérszívás után viszont a fertőzésnek már nagyon nagy az esélye.

Nem kell csavargatni és krémezni

Igazi népi hiedelemnek számít, hogy a kullancs eltávolításának legjobb módszerei a krémezés és az állat csavargatása. Fontos tudni, hogy egyik sem jó út. A krémezéssel, olajozással gyakorlatilag csak nagyobb kárt okozhatunk, a kullancs ugyanis fuldoklás közben még több kórokozót juttathat a szervezetbe. Ugyanígy nyomkodni, csavargatni sem szabad: vegyünk inkább egy hagyományos csipeszt ( vagy kullancseltávolító csipeszt), és azzal próbáljuk meg eltávolítani úgy, hogy a bőrhöz a lehető legközelebb fogjuk meg, majd óvatos, de határozott mozdulattal húzzuk ki. Különösen ügyejünk arra, hogy potrohát ne nyomjuk meg, különben kórokozókat öklendezhet a sebbe.

Ajjaj, beszakadt a feje!

Másik igen közkedvelt tévhit, hogy nagy veszélyt jelent, ha kihúzás közben az állatnak beszakad a feje. Pedig ez - a potroha nyomogatásával ellentétben - nem jelent különösebb kockázatot. Egy idő után kilökődik majd.

Kullancs elleni védőoltás?

Nincs ilyen. Nem az állat, hanem a fertőzött kullancsok által terjesztett betegség ellen lehet beoltatni magunkat. A legfontosabb kullancsok által terjesztett betegségek: a vírusos kullancs encephalitis , a Lyme-kór és a babéziózis . Míg a kullancs encephalitis és az agyvelő-, illetve agyhártyagyulladást okozó vírus ellen létezik védőoltás, addig a Lyme-kór és a babéziózis ellen nincs. A babéziózis egyébként nálunk elsősorban a kutyákat veszélyezteti.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Sok napsütésre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Az ország nagy része szárazon marad, de elsősorban a déli, délkeleti, keleti részeken helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül. Zivatarban átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között várható. Késő estére 15 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint két dologra kell ma odafigyelni: a boltok nyitvatartására és az erős UV-sugárzásra.