A hosszú élet titka: 100 év felettiek vallanak

Hét matuzsálemi kort megért ember elárulta, hogy miként érte el ezt az életkort. A válaszok meglepőek, olvasóinkra bízzuk, hogy megfogadják-e a tanácsokat. Azért a tudományosabb magyarázatokat is összegyűjtöttük, amelyek csak részben támasztják alá a hangzatos, egyéni magyarázatokat.

Aki matuzsálemi kort szeretne elérni, annak néhány jó tanáccsal szolgálnak azok, akik elmondhatják/elmondhatták már magukról ezt. A "szakértők" mindannyian túljutottak a századik életévükön, és időnként meglepő magyarázatot találtak erre. A német Focus magazin online kiadása alighanem mindegyikőjüktől a lehető legextrémebb indokokat citálja.

1. tanács: munka. A japán Izumi Sigecsijo 120 évig élt. 1986-os halála előtt 98 évet töltött munkával, 105 évesen ment nyugdíjba a cukornád-termesztéssel foglalkozó gazda. Mottója egyszerű volt: "Korán kelni és lefekvés előtt egy gabonapálinkát lehajtani."

A százéves kor elérése elég ritka engedménynek tűnik az emberi faj történetében, de úgy látszik, manapság egyre kevésbé az - különösen Japánban. A folytatásért kattintson! 2. tanács: fegyelem. A 2011-ben 108 évesen elhunyt Johannes Heesters még 106 évesen is a színpadon játszott, és így a maga idejében a legidősebb aktív színésznek számított az egész világon. Az ő tippje: "Fegyelem, egészséges élet és pozitív beállítódás, azaz: magamat mindig boldog embernek tekintettem."

3. tanács: fokhagyma. A fokhagyma gyakori fogyasztása, továbbá az olívaolaj és a portói bor hozta meg a magas életkort a francia hölgynek, Jeanne Louise Calment-nak. Ő 122 évesen hunyt el 1997-ben.

4. tanács: hidratáló krémek. Gertrude Weaver sajátos tanácsot ad potenciális követőinek. Azt javasolta, hogy használjanak sok hidratálókrémet a bőrük védelmére. Ezen kívül legyenek kedvesek mindenkivel, szeressék a szomszédaikat, és végül: egyék a saját főztjüket. A 116 éves amerikai hölgy halála előtt pár napig a világ legöregebb embere volt.

5. tanács: tánc. A 2007-ben 115 évesen elhunyt Emiliano Mercado Del Toro valódi latin szerető volt. A férfi a Karib-tengeri Puerto Ricóról származott, és a táncra "szavazott". Szerinte ez, mármint a parketten való sok mozgás fiatalította meg őt.

6. tanács: nők. "Cigaretta, whisky és nők" - így összegezte a titkát a 2009-ben elhunyt angol férfi, Henry Allingham. A 113. életévében elhunyt matuzsálem ebben látta a receptet a magas életkor elérésére.

7. tanács: kerülni a házasságot. A 2007-ben állítólag 116 évesen elhunyt ukrán Grigori Nestor (más átírás szerint: Grigorij Nyesztor) saját bevallása szerint mindig is "szívtipró" volt. Azért vált azonban e verzió szerint matuzsálemmé, mert soha nem házasodott meg. Így aztán nem tette ki magát a családi élet idegromboló tehertételeinek - vallotta az ukrán férfi.

Mi a hosszú élet titka?

Mást mond a tudomány?

A Focus összeállításával szemben a korábbi, az említettnél tudományosabb magyarázatok csak részben esnek egybe a matuzsálemek önigazolásával: így ismert, hogy a húsban szegény, halban és zöldségekben gazdag életmód Ikaria szigetének lakóit az átlagosnál tíz évvel tovább élteti. Sok olívaolajat használnak, és finom gyógyteákat isznak, és fizikailag is nagyon sokáig aktívak az itt élők.

Egy általunk idézett másik tanulmány szerint a férfiak számára a jó alvás, a nőknél emellett még a megfelelő étkezés fontos a hosszú élethez.

Rossz a szaglása? Öt éven belül meghalhat A nők hatását nehéz elemezni az adatok megbízhatósága miatt, tehát az angol matuzsálem, Allingham minden tanácsát nem tudjuk ellenőrizni. Ám a cigarettát és a whiskyt semmiképpen sem ajánlhatjuk: a dohányzás- és alkoholmentes életmód segít ugyanis inkább a magasabb életkor eléréséhez, ezt egy német kutatás igazolta. Akár 17 évet is nyerhetünk így, illetve ha emellett még a testsúlyunkra és a vörös húsok fogyasztásának elkerülésére is figyelünk. Csak a dohányzás elkerülése vagy nagyon alacsony szinten tartása a férfiak életét 9,4, a nőkét pedig 7,3 évvel hosszabbítja meg a heidelbergi specialisták szerint.

Az ukrán Nesztor állítása szintén ellentmond a tudományos eredményeknek. A házasság elkerülése ugyanis statisztikailag nem előnyös a férfiaknak, ha tovább akarnak élni. Az egyedülálló férfiaknál például sokkal magasabb egy kutatás szerint az agyi érkatasztrófák bekövetkezésének valószínűsége.

A japán földművestől sem az általa mondottakat jegyezhetjük meg tanulságként, hanem Izumi Sigecsijo példájából, életéből tanulhatunk: a kertészkedés például meghosszabbítja az életünket, ezt svéd kutatók igazolták. Márpedig a japán földműves alighanem aktív életmódjának is köszönhette a hosszú életét. Végül is a Puerto Ricó-i "latin lovert", Emilianót is e kategóriába sorolhatjuk a matuzsálemek közül, hiszen a testmozgás, a tánc idősebb korban is segíthet fittségünk megőrzésében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: