A cigi így hat a fogakra

Egy brit kutatás arra vállalkozott a közelmúltban, hogy összehasonlítsa a hagyományos cigaretta, az e-cigaretta és az úgynevezett heat-not-burn (HNB) termékek fogzománcra kifejtett hatását. Lássuk, milyen eredmények születtek!

Mik azok a HNB termékek?

Egy amerikai kutatás szerint az elektromos cigaretták használata is növeli a szívroham kockázatát. Részletek itt.

A HNB típusú eszközök részben hasonlítanak mind a normál cigarettákra, mind az e-cigire, mégis különböznek ezektől. Lényeg, hogy ebben az esetben maga a dohányzás művelete történik másként: a cigaretta nem közvetlenül a kézbe, hanem egy hengeres tokba kerül, amelynek végén kilóg a szűrő. A cigarettát nem meggyújtani kell, hanem csak be kell nyomni a tokon egy gombot, amely 50-350 fokra melegíti fel azt. Így - a hagyományos cigaretták égésekor keletkező 800 fok helyett - itt nincs égés, ezáltal nem keletkezik füst, sem kátrány. A HNB termékek összességében mintegy 90 százalékkal kevesebb káros anyagnak teszik ki az emberi szervezetet.

Az e-cigaretta kevésbé színezi el a fogakat, mint a hagyományos
Az e-cigaretta kevésbé színezi el a fogakat, mint a hagyományos

A fogzománc elszíneződése

A vizsgálatot tehenek fogairól származó zománccal végezték, amelyet először nyálba áztattak, hogy a természeteshez hasonló körülményeket teremtsenek, majd ezt követően tették ki olyan anyagok hatásainak az egyes mintákat, mint amilyenek a cigarettában, az e-cigiben vagy az új típusú dohánytermékekben vannak. A kontrollcsoportba tartozó mintákat egyik ilyen anyaggal sem hozták kölcsönhatásba.

A kutatók végeredményben arra jutottak, hogy azok a zománcminták, amelyeket a HNB-termékek vagy az e-cigi gőze ért, a kísérlet kéthetes időszaka során nem színeződtek el sokkal jobban, mint amelyeket egyáltalán nem hoztak kölcsönhatásba egyik cigarettatípussal sem. A minimális elszíneződés a tudósok szerint ígéretes lehet az új generációs cigarettatípusokat előnyben részesítők számára, de további kutatásokra lenne szükség ahhoz, hogy még hosszabb távú hatásokról, illetve ezeknek a reformcigarettáknak a szájüregi egészségre gyakorolt hatásairól többet lehessen kideríteni.

A hagyományos cigaretta hatását nézve viszont már más a helyzet: alig egyetlen nap után láthatóan sárgábbak lettek a minták. Amelyik mintát mindennap egy-egy doboznyi cigarettában található méreganyagnak tették ki, két hét után jelentősen elszíneződött.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)