Foltok az arcon: így tüntessük el

Az öregségi foltok kialakulása az idő múlásával jóformán elkerülhetetlen, mégis sokan csak akkor kezdenek el foglalkozni vele, amikor már elindult a hiperpigmentáció. A kezelésnél tehát sokkal fontosabb lenne a megelőzés, hiszen a pigmentfoltok keletkezésének könnyebb elébe menni, mint utólag eltüntetni azokat. Utánajártunk, milyen lehetőségek vannak, illetve mely megoldások azok, amiket tilos alkalmazni.

Mint ismeretes, az öregségi folt a hiperpigmentáció egyik formája. Ilyenkor a bőrben található melanin túltermelődik, és sötét foltokat, valamint egyenetlen bőrtónust okoz. Leggyakrabban a kezeken, az arcon, a nyakon, a vállakon és a dekoltázson alakulnak ki ezek az apró, lapos felületű elváltozások, melyek nagyrészt ugyan ártalmatlanok, érthető módon sokakat zavarnak. Mivel ezek az időskori pöttyök elsősorban a bőr napsugárzásnak erősen kitett területein jelentkeznek, a hatvanas korosztályban szinte mindenkinek vannak már ilyen foltjai, mivel az évek során a bőr „UV-számlája” egyre csak telítődött.

öregségi foltok, hiperpigmentáció, UV-sugárzás, fényvédelem, naptej, fényvédő krém
Az öregségi foltok korai kialakulását megfelelő fényvédelemmel előzhetjük meg

Sok múlik a genetikán

Dr. Kaszab Csilla bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos szerint a genetikán is múlik, hogy idővel kinek hány foltja alakul ki. Illetve azon is, hogy élete során mennyire védte magát a napsugárzás öregítő, káros hatásaitól. „Hajlam esetén sajnos 30 éves kor körül is jelentkezhetnek, de 60 év körül már majdnem mindenkinek van, pont a napsugárzás bőrt öregítő hatása miatt.”

A foltok megjelenése miatt ráadásul gyakran csökken az önbizalom, mivel egyértelműen az öregedéshez köthetők. Nem csoda hát, hogy számtalan praktika és tipp kering a köztudatban a tünetek enyhítésére. Sokan házi bőrfehérítő hatású szerekkel próbálkoznak, mint például az almaecet, a citrom, a kurkuma, a joghurt, vagy ricinusolaj, melyek állítólag kitartó használat mellett halványíthatják a foltokat. Fontos azért tudni, hogy jótékony hatásukat egyelőre még semmilyen klinikai kutatás nem igazolta.

Mindezek mellett számos kozmetikai készítmény, világosító krém, vagy éppen a szalonokban elérhető kezelés áll azok rendelkezésére, akik a problémájukra professzionálisabb megoldást keresnek. A bőrápolási termékek között például különösen népszerű a kojic sav nevű összetevő, ami a japán rizsbor (szaké) erjesztésének mellékterméke. Bár biztonságosan alkalmazható a barna foltok ellen, csekély mértékben gátolja csak a melanin termelését.

Halványítás vagy eltüntetés?

Fontos tudni, hogy a kozmetikai termékekkel inkább csak halványítani lehet az öregségi foltokat, teljes megszüntetésük csak bőrgyógyászati invazív beavatkozás révén lehetséges, méghozzá kémiai hámlasztással, vagy lézerkezeléssel. Mielőtt azonban valaki erre adná a fejét, érdemes kikérni egy szakorvos véleményét.

Dr. Podányi Beáta bőr-nemigyógyász-kozmetológus szerint a pigmentfoltok (lentigok) lehetnek az előfutárai a lentigo maligna, vagy a lentigo melanoma kialakulásának. „Az úgynevezett májfoltok elsősorban hormonális hatásra alakulnak ki, ritkábban idős korban. Mielőtt kezeli valaki, jobb, ha látja szakember. Ha jóindulatú, akkor jöhet a kezelés” – véli a szakértő, aki szerint kockázatos a nem vizsgált, szóbeszéden alapuló natúr, növényi készítmények használata is, mert ezek gyakran okoznak allergiás reakciókat.

Abban mindkét szakértő egyetért, hogy a megelőzésben csak a fényvédelem játszhat szerepet, amely már a gyermekkortól kiemelten fontos. A beavatkozások előtt pedig minden esetben orvosi véleményt kell kérni. „Mert azon kívül, hogy a savas kezelések sokszor nem hozzák meg a várt eredményt, ha nagyon begyullad tőlük a bőr, akkor sajnos még daganatkeltő hatást is kiválthatnak” – figyelmeztet dr. Kaszab Csilla. A szakértő szerint az orvosi kezelésekkel, például peelinggel, lézerrel, fagyasztással, vagy égetéssel a foltok nagy része ugyan orvosolható, de ezeket csakis télen, és megfelelő fényvédelem mellett szabad alkalmazni. „És nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy hajlam esetén a kiújulás sajnos igen gyakran előfordul.”

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)