Csodafegyver a bőrfoltok ellen: thiamidol

HáziPatika

Azok, akiknek rendszeresen kevesebb-több sötét tónusú folt jelenik meg az arcán már minimális napozás hatására is, rettegve várják a kánikulába forduló nyári napokat. Hiszen nincs is annál kellemetlenebb, mint hónapokon át küzdeni, hogy meg tudják védeni a bőrüket a napfény hatásaitól. Jó hírünk van számukra: a szakemberek kifejlesztették azt az hatóanyagot, amely a hiperpigmentáció okánál hat.

Mi a hiperpigmentáció?

Egyszerűen megfogalmazva az a jelenség, amikor a bőr egyes területei sötétebb színűvé válnak, mint a környező bőrterületek. Tulajdonképpen ártalmatlan, és bár néhány szeplő az orrunk körül rendkívül vonzón mutathat, a hangsúlyosabb sötét foltok esztétikailag rendkívül zavaróak lehetnek azok számára, akik felfedezik magukon. Márpedig sokakat érinthet: egyes felmérések szerint a nőknek legalább egyharmada harcol ellene. A köznyelvben több kifejezéssel is illetik, amelyek már a kialakulásuk okaira is utalnak. Ide tartoznak ugyanis a napfoltok, a májfoltok, az öregségi foltok, a pattanásos hegek, de az édesanyák körében jól ismert úgynevezett "terhességi maszk" is.

Mi okozza az öregségi foltokat?

Sok nő életét megkeserítik a barnás vagy feketés májfoltok, pedig ezek leginkább esztétikai szempontból jelenthetnek problémát. Fontos tisztában lenni vele, hogy kialakulásuk megelőzhető, ám ezért tennünk is kell! Kattintson a részletekért!

Mitől alakul ki?

A bőrünk pigmentációjáért alapvetően a melanocyta sejtek felelősek, amelyek a melanint termelik. Ennek alapanyaga pedig a tirozin nevű aminosav, amelyből az úgynevezett tirozináz enzim segítségével jön létre maga a festékanyag. Nemcsak a szemünk, a hajunk és a bőrünk színét határozza meg, hanem védelmi funkciót is betölt. Képes ugyanis arra, hogy elnyelje a káros UV-sugarakat, és megóvja a testünket kívülről borító szövetet a leégéstől, valamint a napfény által okozott károsodástól.

Baj akkor van, ha a melanintermelésnek nem egyszerűen a hőn áhított nyári barnaság az eredménye, hanem az arcunkat, de akár a vállunkat, karunkat is elborítják a sötétbarna foltok. Ilyenkor a melanocyták folyamatosan túl sok melanint állítanak elő, a festékanyag pedig nem tud egyenletesen eloszlani a bőrfelszínen. A túltermelődés hátterében sokszor az áll, hogy rendszeresen túl sok időt töltünk napon megfelelő fényvédelem nélkül, de az is kiválthatja, ha a hormontermelésünk valamilyen okból megváltozik, ha gyulladás keletkezik a bőrünkön, vagy ha bármilyen irritáció éri. Sajnos sokat számít az életkorunk is, illetve az, hogy genetikailag milyen bőrtípusba tartozunk.

A hiperpigmentáció főbb típusai

Gyulladás

Ha aknéra, gyulladásra hajlamos a bőrünk, gyakran a gyógyulás után is sötét foltok maradnak a pattanások, vagy más bőrsérülések helyén. De az is megfigyelhető, hogy egy-egy kozmetikai kezelés váltja ki a tüneteket, mint például a dermabrázió, a lézeres kezelés, vagy a kémiai hámlasztás.

Napfoltok

Öregségi foltoknak, vagy májfoltoknak is nevezik ezeket a pigmentált pöttyöket, amelyek elsősorban az UV-sugárzás következményeként jelennek meg az arcunkon, karunkon, kezünkön, dekoltázsunkon, vagy a vállunkon. A bőrünk nem felejt, szokták mondani a szakemberek: az idő előrehaladtával a hosszasan, akár évtizedeken át tartó rendszeres, megfelelő fényvédelmet nélkülöző napfényhatás bosszulja meg magát ebben a formában.

Melasma

Ezeket a foltokat emlegetik "terhességi maszk" néven, mivel az állapotos nők nagy részénél előfordulnak. Elsősorban az arcon, a homlokon, az ajak fölött és az orcán jelennek meg. A háttérben a hormonrendszer változása áll, és bár a szülés után magától is rendeződhet, sokaknál akár éveken át is megmarad.

A kellemetlen foltok fényvédelemmel is megelőzhetőek. Fotó: Getty Images
A kellemetlen foltok fényvédelemmel is megelőzhetőek. Fotó: Getty Images

Mit tehetünk a foltok ellen?

Mint sok minden mást, legegyszerűbb lenne megelőzni, méghozzá fényvédelemmel. Azaz évszaktól és időjárástól függetlenül mindennap kellene magas faktorszámú naptejet használnunk. Erre akkor is oda kell figyelnünk, ha a pigmentfoltok már megjelentek a bőrünkön, hiszen a kezelések csak úgy hatékonyak, ha nem hagyjuk, hogy az UV-sugarak továbbra is kifejtsék káros hatásaikat. Emellett minimálisra kell csökkenteni a napon töltött időt, és akkor is érdemes kalappal, napszemüveggel eltakarni az arcunkat, valamint vékony, lenge, természetes anyagokból varrott, hosszú ujjú ruhákkal a karunkat, vállunkat, dekoltázsunkat. Megpróbálhatjuk különböző hámlasztókkal elősegíteni, hogy a pigmentált bőrrétegek minél gyorsabban távozzanak, de ez hosszadalmas, és rendkívül sok türelmet igénylő folyamat, emellett a tavaszi-nyári időszakban ellenjavallott is.


Az új csodafegyver

A szakemberek az elmúlt évtizedekben rendkívül sokat munkálkodtak azon, hogy a melanintermelődést valamilyen hatóanyag segítségével mérsékelni tudják. Kísérleteiket eddig csupán mérsékelt siker koronázta. Az úgynevezett hidrokinon, vagy az arbutin esetében például az merült fel, hogy használatuk növelheti a rákbetegség kockázatát. Más hatóanyagok, mint például a retinoidok, vagy az azelainsav pedig vagy nem bizonyultak elég hatékonynak, vagy bőrirritációt váltottak ki. A legújabb fejlesztés azonban úgy tűnik, nemcsak hogy nem jár mellékhatással, de a hiperpigmentáció okánál hat. Az úgynevezett thiamidol ugyanis a tirozináz enzim blokkolásával gátolja meg a bőrünkben a melanin túltermelődését. A foltok már kéthetes kezelés után halványodnak, a rendszeres használat pedig folyamatos javulást eredményez. Azt is fontos kiemelni, hogy egész évben biztonsággal alkalmazható, kontraindikáció nincs, terhesek és szoptatósok is alkalmazhatják.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A meleg pára segít kitágítani a bőr pórusait, amelyeken keresztül a bőrápoló hatóanyagok is könnyebben beszívódnak. A maszkokat, krémeket meleg fürdő után érdemes felvinni.