+13° - +31°
Nincs front

8 bőrápolási hiba, amely öregít

HáziPatika

Mindenki tudja, hogy sminkben nem szabad aludni menni, de mi a helyzet a rejtett kockázatokkal?

Ha rendben van a külsőnk, akkor a belsőnk is könnyebben egyensúlyba kerül - azaz ha jól ápoltnak érezzük magunkat, egész lényünk harmonikusabbá válik. Ez meglátszik a kisugárzáson is, amely egyfajta mentális visszacsatolásként tovább fokozza a pozitív összképet. Nem kérdés, hogy az egészség fogalmához ma már a rendszeres bőrápolás is hozzátartozik - ám a témában sok még a félreértés és tévhit, amelyek közül most megkísérelünk néhányat tisztázni.

bőrápolás hibák

Elblicceljük a hidratálást

Csak mert valaki huszonéves, még ugyanúgy szükséges rendszeresen hidratálnia a bőrét, mint az érettebb életkorúaknak. A napi hidratálással pótoljuk az elveszített nedvességet a bőr legfelső rétegéből, amely ettől újra ragyogóvá és ellenállóvá válik - még ha ideiglenesen is. Ha a hidratálást kiegészítjük fényvédővel, antioxidánssal és peptidekkel, akkor már nemcsak hidratáljuk, hanem tápláljuk is a bőrünket.

Túl sokat gépezünk és mobilozunk

A technológia alattomos módon képes öregíteni bőrünket: minden szabadidőnket monitorok és kijelzők előtt töltjük zárt térben, friss levegő híján, a sugárzó kék fény miatt kevesebbet alszunk, a szakadatlan online léttől romlik az életminőségünk. Az alváshiány megzavarja a női nemi hormonok termelődését, amelyek részben felelősek bőrünk állapotáért. Fejünket folyton lehajtjuk, ettől ráncosodik a nyakunk. A túl kevés pislogás miatt könnyezik a szemünk, hunyorogni kezdünk - máris szaporodnak a szarkalábak. A jelenség ellen tudatosan kell védekeznünk: kevesebb online tevékenységgel és több bőrápolással, jelesül a megfelelő szemkörnyék-ápolóval.

Nem teszünk fel primert az alapozó alá

Tökéletesen utánozta a menő sminkvideóban látott technikát, mégsem lett makulátlan a bőre? Talán kihagyta a primert! Pedig ez a lépés a hidratálás után létfontosságú: ettől lesz a bőr felszíne bársonyos tapintású, kisimult, színe egyenletes, ráadásul a pórusok mérete is csökken, mattul a T-zóna. A primert apró cseppenként, körkörös mozdulatokkal dolgozzuk a bőrbe az egész arcon!

Muszáj kinyomni a pattanásunkat?

Mindenki tudja, hogy tilos odahaza, saját kezűleg nyomkodni a pattanásokat és mitesszereket, mégis mindenki csinálja. És hányszor sikerült tökéletesen? Na, ugye. Az átlagember a pattanásnak csak egy részét tudja kinyomni, a többi még mélyebbre kerül a bőrben és súlyosbítja a bőrgyulladást, amely végül talán hegesedve fog meggyógyulni - 2-3 hét múlva. A bőrápolás fontos eleme egy szakértő (kozmetikus vagy bőrgyógyász) rendszeres felkeresése.

Arcápolási trükkök érzékeny bőrűeknek

Az érzékeny arcbőrűeknek körültekintően kell ápolószereket választani: legyenek elég hatékonyak, védjék meg a bőrt a káros külső hatásoktól, de legyenek kíméletesek és ne irritálják a bőrt. Lehetséges mindez?

Azt hisszük, hogy bármilyen termék jó lesz

Akinek egyenes a haja, nem használ göndör hajra való sampont - ennek megfelelően az egyik típusú és állapotú arcbőrnek eltérő termékekre van szüksége, mint a másiknak. Ma már a bőrápolás minden elemét a saját igényeinknek megfelelően állíthatjuk össze.

Kihagyjuk a rendszeres hámlasztást

A fáradt, foltos arcbőr valósággal kiált a megújulásért: ám az életkor előrehaladtával csökken bőrünk természetes hámlása. Az elhalt hámsejteket rendszeresen el kell távolítani a ragyogóbb és egyenletes arcbőr érdekében, legalább hetente egyszer.

Nem teszünk fel fényvédőt mindennap

A napsugárzás a legkomolyabb bőrkárosító tényező, mégsem fordítunk kellő figyelmet rá, hogy mindennap védjük a bőrünket ellene. Azt hisszük, csak a nyári/déli napsütés ártalmas, holott ennél kevesebb is az. Vizsgálatok szerint az arcunk bal oldala gyorsabban öregszik, mert az autóban ülve többet éri napfény, amely még az üvegen keresztül is hat. A fényvédővel nemcsak az arcot, hanem a nyakat, a dekoltázst és a kézfejet is érdemes rendszeresen bekenni - akárcsak a hidratálóval.


Még túl korai, már túl késő elkezdeni?

A bőrápolásban is legjobb a megelőzés, ám akinek nem volt erre korábban lehetősége, annak is érdemes még ma elkezdeni: a piacon elérhető számtalan kiváló minőségű, legfrissebb fejlesztésű, valóban hatékony krémmel, szérummal, géllel jelentősen javítani lehet a bőr állapotán bármilyen életkorban és -helyzetben. Ráadásul a kedvező hatások egymást erősítik!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Melyik az a testrészünk, ahol nem alakulhat ki pattanás?

Tippek

Minden szélsőséges fogyókúrát megsínylenek a bőr elasztikus rostjai. Egy-két kiló súlyfeleslegért nem szabad bántani a bőrt, egy kis masszázs és sport megoldást jelenthet.