„A HIV egy halálos vírus” – veszélyes tévhitek a HIV-ről és az AIDS-ről

A HIV-fertőzés meglehetősen gyakori, ám a mai napig számos tévhit kering vele kapcsolatban. Ideje leszámolni ezekkel.

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (AIDS) a humán immunhiány vírus (HIV) által okozott betegség. Tünetei közé sorolják egyebek mellett a bőrgyulladást és -kiütést, gyengeséget, lázat, hasmenést, fogyást, övsömört és szájpenészt is. A betegségnek négy fázisa van: a nem fertőzéses agyhártyagyulladással járó heveny HIV-fertőzés, a tünetmentes vírushordozás, a tartós nyirokcsomó-megnagyobbodás, valamint a szerzett immunhiányos betegség – vagyis az AIDS – időszaka.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 2021 végén 38,4 millióan éltek HIV-fertőzéssel világszerte, és csak abban az évben 1,5 millió embert fertőzött meg a vírus, illetve 650 ezren haltak meg a fertőzés okozta betegség következtében – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közelmúltbeli Facebook-posztjában. Hogy ezek a számok csökkenhessenek, minden szexuálisan aktív személy számára javasolt az évi egyszeri szűrés, de legalább ilyen fontos a tévhitek eloszlatása is.

HIV-teszt
A HIV-fertőzés meglehetősen gyakori, ám a mai napig számos tévhit kering vele kapcsolatban. Fotó: Getty Images

Tévhit: A HIV halált okozó vírus

Nem maga a HIV okoz halált, sokkal inkább a legyengült immunrendszer miatt kialakuló daganatok és súlyos fertőzések. Ám ha idejében – még az AIDS stádiuma előtt – felfedezik a fertőzést, akkor a vírus szaporodása lassítható, ezzel pedig jelentősen javítható a túlélés esélye.

Tévhit: A HIV/AIDS gyógyítható betegség

Célzott kezeléssel ugyan kordában tartható a betegség, kigyógyulni nem lehet belőle, ugyanis jelenleg nem lehet gyógyszeres úton teljesen kiirtani az emberi szervezetből a HIV-et. Az 1990-es évek óta azonban elérhető olyan, nagy hatékonyságú antiretrovirális terápia, amelynek alkalmazásával megelőzhetők a betegség súlyos szövődményei, illetve megakadályozható a fertőzés továbbadása.

Tévhit: Mindenki AIDS-beteg lesz, aki elkapja a HIV-fertőzést

Nagyon fontos tudnivaló, hogy a HIV-fertőzés nem minden esetben vezet AIDS-hez. Rendszeres szűréssel és korai felismeréssel ugyanis idejében megkezdődhet a vírusellenes kezelés, amellyel megelőzhető, hogy kialakuljon az AIDS.

Tévhit: A HIV-fertőzés azonnal felismerhető bizonyos külső jelek alapján

A HIV-fertőzés akár évekig is tünetmentes lehet, ezért szűrés nélkül a betegek többsége sokáig nem szerezne tudomást róla. Ráadásul a fertőzött személy hiába tünetmentes, úgy is megfertőzhet másokat – a tudtán kívül.

Évtizedekkel ezelőtt halálos ítélettel ért fel a HIV-fertőzés, ma már megfelelő gyógyszeres kezelés mellett szinte semmilyen módon nem befolyásolja az érintettek életét. Mégis sokan még mindig úgy kezelik őket, mintha súlyos veszélyt jelentenének a környezetükre. Az orvos elutasíthatja az ellátásukat, a munkahelyről sok esetben elbocsátják, illetve a családjuk is kiközösítheti őket. Liebermann Márta HIV-aktivista beszélt arról, milyen ma együtt élni egy olyan betegséggel, amelytől a betegnél is jobban fél a környezete.

Tévhit: Csak homoszexuális személyek kaphatják el a HIV-fertőzést

A valóság az, hogy a HIV nem válogat, vagyis bárki találkozhat és megfertőződhet vele. A kockázat azok körében nagyobb, akik gyakran váltogatják szexpartnereiket és óvszer nélkül élnek nemi életet. Veszélyeztetettek továbbá azok is, akik intravénás kábítószer-használat közben megosztják a tűt és egyéb szerelékeket másokkal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.