Megérkezett a legolcsóbb okosóra, ami figyeli a szívet

Már nem csak a méregdrága Apple Watch okosóra használható házi EKG-mérésre, a francia Withings Move ECG órája nagyjából harmadannyiért elérhető, és az iPhone mellett androidos okostelefonokkal is működik. A 24 órás folyamatos pulzusmérés pedig már húszezer forint alatt is elérhető.

A berlini IFA technológiai kiállítással párhuzamosan, a múlt héten jelentette be a francia Withings cég legújabb "EKG-mérésre alkalmas analóg órájának" elérhetőségét. A gyártó szándékosan nem okosórának nevezi termékét, mivel nem is digitális a kijelzője, az időt mutatók láttatják rajta, és azt, hogy az adott napra tervezett lépésmennyiségből mennyit tett meg viselője, szintén egy mutatóról tudja leolvasni. Vagy pedig az okostelefonján futó alkalmazásból, az óra ugyanis Bluetoothon keresztül kapcsolódik akár androidos telefonhoz, akár iPhone-hoz. Az appon keresztül, illetve az óra gombjának hosszú lenyomásával lehet aktiválni az órába épített EKG-mérési funkciót.

Egészségügyi funkciók a pulzusmérésen túl

Egy magyar fejlesztésű applikáció segíthet elkerülni a lábamputációt a betegeknél. Részletek itt.

Ahogy azt már az év elején megjósoltuk, az idei év egyik legfontosabb technológiai újításának számít az elektrokardiogram készítésére alkalmas viselhető eszközök megjelenése. Ezzel párhuzamosan a tavaly óta megjelent okosórák, fitneszpántok többségében a 24 órás folyamatos pulzusmérés lehetősége terjedt el már az olcsóbb, húszezer forint alatti eszközökben is. Ezek esetében a számlappal átellenes oldalba épített, világító diódákkal szerelt optikai szenzor átvilágítja a bőrben futó hajszálereket, és azok vastagodásából, vékonyodásából számítja ki a pulzust.

EKG, Withings, Move ECG, okostelefon, szívritmus, pitvarfibrilláció
Az óra által mért adatokat egy okostelefonra lehet letölteni. Fotó: Withings

Az EKG-mérési funkció viszont még ritkaságnak számít, bár erre már a tavaly megjelent, negyedik generációs (Series 4) Apple Watch okosórát, és utódját már felvértezték ilyen funkcióval, az az európai (így a magyar) felhasználók számára csak idén tavasszal vált elérhetővé, miután a gyártó megszerezte a szükséges orvosi engedélyeket ehhez.

A francia Withings cég Move ECG órájának premierje is a szükséges európai hatóságok megszerzésének elhúzódása miatt csúszott néhány hónapot. A gyártó azonban a múlt héten bejelentette, hogy a termék 130 eurós, tehát 44-45 ezer forintos áron már elérhető, bár a megrendelőknek 2-3 hetet kell várniuk a kiszállításra, mivel csak most kezdődött az óra sorozatgyártása.

A Withings órája három elektródát használ az EKG-méréshez: kettő az óra hátlapján található (ami eleve a viselő bőréhez ér), egy pedig a számlap körüli keret, amelyet két ujjal kell megérinteni. Az IFA-n a tajvani Asus is bemutatta EKG-s okosóráját (VivoWatch SP), ez azonban csak valamikor az év végén kerül majd a boltokba, és még az ára sem ismert.

Miért jó, ha a csuklónkra került az EKG?

Az EKG-mérés során az eszköz a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültség változásait vizsgálja, és az érintkezőin mért ingerületek görbéi alapján tud következtetni a viselőjének egészségi állapotára. Így meg lehet állapítani, hogy az óra viselőjének szívében a pitvarok és a kamrák összehúzódása szinkronban van-e, vagy pitvarfibrilláció tapasztalható, ami a szívritmuszavar leggyakoribb fajtája, amelynek jelenléte jelentősen növeli a sztrók kockázatát.

Bár nem viselhető karóraként, bankkártya nagysága miatt könnyen hordozható a magyar fejlesztésű WIWE nevű mobil EKG-készülék, ami 88 ezer forintba kerül, és ugyancsak okostelefonnak továbbítja a mérési eredményeit. Ezt azonban egymás után akár többen is használhatják mérésre, és az eredmények külön-külön is elmenthetők.

Miért fontos, hogy EKG-t viselhetünk?

A technológiai és orvosi szaksajtó beszámolói szerint azért jelentős mérföldkő a viselhető EKG-k megjelenése, mert a szívritmuszavar sok esetben nem folyamatosan jelentkezik az embereknél, így előfordulhat, hogy az orvosi rendelőben végzett vizsgálatkor valaki tökéletes görbéket produkál. Bár az Apple Watch és a Withings Move ECG, és a WIWE esetében is manuálisan kell elindítani a típustól függően fél-egy percig tartó mérést, ezt az eszköz viselője megteheti, ha heves szívdobogást, szédülést, fáradtságot vagy hasonló tüneteket produkál.

Ha pedig az applikáció valós problémát érzékel, javasolja, hogy viselője vegye fel a kapcsolatot az orvosával pontos diagnózis felállítása végett. Az optimista várakozások szerint az okos eszközök figyelmeztetéseinek köszönhetően egy sor halálesetet lehet megelőzni a jövőben.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)