Izzadni jó!

Mozdulatlanul ülünk a szinte elviselhetetlen forróságban, miközben apró gyöngycseppek jelennek meg verejték formájában testünk idomain. Mindez mire jó? Mert szeretünk szaunázni.

Ugorjunk fejest, de ne forró fejjel!

A szaunázás hazai népszerűségét mi sem igazolja jobban, hogy a nagy fürdők "gyógykamrái" mellett gombamód szaporodnak a családi házakban is az egészségmegőrzés ezen intézményei. A szaunázás már közel sem számít luxusnak. Egyre többen felismerik e közkedvelt időtöltés betegségmegelőző és gyógyító szerepét, és szó szerint a "saját bőrükön" kívánják kipróbálni hatását. Finnországban a szaunázás családi körben folyik, mert a házakhoz magától értetődő módon tartozik egy szauna is néhány nyírfaággal, és egy kis tavacskával. Mielőtt azonban fejest ugrunk a szaunázás utáni hideg vízbe, jó tisztában lenni a szaunázás alapvető szabályaival!

Az úttörők nem a finnek voltak...

Egy-egy kedvelt és kellemes illatú illóolajjal vagy keverékkel kiegészíthető a szaunázás hatása. Az illóolajok leginkább belélegzés útján fejtik ki hatásukat. Kedvező gyógyhatásaik (pl. légutak fertőtlenítése és átjárhatóságuk javítása) mellett pozitívan befolyásolhatják az érzelmeket és a hangulatot, segíthetnek az ellazulásban és a lelki egyensúly helyreállításában. Szaunázás céljából használhatunk egyedi (egyféle) illóolajat vagy különféle illóolajokból összeállított keverékeket. Például a bergamott-, cédrusfa-, jázmin-, mandarin-, rózsaolaj összetételű keverék segít ellazítani, kikapcsolódni, a napi gondokat elfelejteni. Sokan úgy tudják, hogy a szaunázás finn találmány, hisz ott kezdetektől adott volt hozzá minden, a fától a tóba vájt lékig, de valójában az első szaunázók a maják és az aztékok voltak. Akkoriban sok betegséget izzasztással gyógyítottak, és többek között e célból használták az agyagból épített speciális fürdőt. A gőzt úgy nyerték, hogy a hideg vízzel egyszerűen leöntötték a forró, izzó köveket. (E hőfejlesztő technikára később Európában is rájöttek, és előszeretettel alkalmazták.)

A szaunázás európai elterjedésében az olimpiai mozgalom is nagy szerepet játszott, mivel az 1936-os berlini olimpián a finn sportolók az eredményes szereplést a szaunázással indokolták, így szálláshelyükön szaunát építtettek. Ekkor figyeltek fel sokan az északi népek ezen "hóbortjára", és orvosok kezdték tanulmányozni a szaunázás emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatását. Ma már többféle szauna van forgalomban. Az "igazi" hagyományos szaunák kizárólag "tetőtől-talpig" fából készülnek (általában lucfenyő, amely elnyeli a nedvességet, és visszaveri a hőt), az ajtók biztonsági üvegbetéttel vannak ellátva. Elektromos fémkályha (természetesen kővel a tetején) melegíti be a pár négyzetméternyi területet. A kályha teljesítménye a szauna méretétől függ.

Segít az egészségünk megőrzésében

A skandináv országokban már régen rájöttek, hogy a szauna tisztítja szervezetünket, segít megszabadulni a káros salakanyagoktól, jó immunerősítő és érregeneráló hatású. Bőrünk erei kitágulnak, felülete verejtékezni kezd. A forró száraz levegőben elpusztulnak a baktériumok és a vírusok. A meleg hatására fokozottabban kezdenek működni belső elválasztású mirigyeink, valamint más szerveink is élénken reagálnak a magas hőmérsékletre és páratartalomra. A szaunázáshoz szorosan hozzátartozik a hideg vízbe merülés, illetve a zuhanyozás is. A vállalkozó szellemű vérbeli szaunázók télen, ha kijönnek a szaunából, "megmártóznak" a hóban, majd visszatérnek a jó melegbe. Ilyenkor olyan érzésük van, mintha százezer apró tűvel szurkálnák bőrüket, ami paradox módon, rendkívül kellemes érzés. A markáns hőfokváltozás edzi a bőrünket, frissíti testünket, szellemünket. A melegben kitágulnak pórusaink, ezáltal könnyebben távoznak bőrünkön keresztül a salakanyagok. Hidegben viszont összehúzódnak a pórusok, így nehezebben tudnak szervezetünkbe férkőzni a baktériumok, vírusok. Ez a pulzáló összehúzódás és kitágulás rugalmassá, frissebbé teszi bőrünket.

A rendszeres szaunázással nagymértékben csökkenthetjük főleg a téli időszakban ránk leselkedő különféle légúti megbetegedéseket, s formában tarthatjuk magunkat. Tévhit, hogy a szaunázás fogyaszt, hiszen a súlycsökkenést a vízveszteség okozza. Az eltunyult embereknek azonban szaunázás jó kapaszkodót jelenthet az életmódváltáshoz, mert szaunázni jó!

A szaunázás életforma

A klasszikus szaunázás ruha nélkül végzendő, így biztosítható az egész testfelület zavartalan izzadása. A szaunát használók maguk alá törölközőt vagy gyékényt tesznek, és ülve vagy fekve relaxálnak mintegy tíz percig. A jól felszerelt szaunában mindig található homokóra és hőfokmérő készülék. A finn szauna - száraz gőznek is szokták nevezni - körülbelül 90 C fokos, a relatív páratartalom pedig mintegy 30 százalékos, így a kíméletesebb nedves gőzhöz képest erősebben izzaszt. A fizika törvényeit követve alulról felfelé haladva nő az "ájer" hőmérséklete, és ennek megfelelően "rétegződnek" a szaunában a kezdők, a haladók, illetve a profik. A kezdőknek érdemes fokozatosan, mértékletesen növelni benntartózkodásuk idejét, de nem ajánlott tíz percnél hosszabb időt egyszerre a szaunában tölteniük. Az első alapos izzadást követően egy jó értelemben vett hideg zuhany következik, majd kis pihenő, és ismét átadják testüket a szauna melegének. E műveletet érdemes általában háromszor megismételni, majd a szaunázást követően egy kellemes félórát "rekreálni", pihenni egy kényelmes székben vagy fotelben.

A szaunázással csínján kell bánni, hisz nem gyerekjáték!

A szaunát a kisgyermekek (6 éves korig), az epilepsziások, a vese- és szívbetegek, a krónikus ízületi gyulladásban szenvedők nem vehetik igénybe. A szaunázás továbbá nem ajánlott lázas, beteg állapotban, terhesség alatt. Akik egészségük miatt szaunázhatnak ugyan, de kevésbé bírják a meleg hőmérsékletet, mindig az alsó lépcsőkön foglaljanak helyet, ott ugyanis nincs annyira meleg. Figyeljük egyéni reakcióinkat, a szauna ránk gyakorolt hatásait, mivel a felgyorsult anyagcsere-folyamatok miatt nő a szervezet oxigénszükséglete, a szaunában tartózkodók szaporábban lélegzenek. Általános szabály, hogy teli gyomorral, alkoholfogyasztás után ne kezdjünk szaunázni. Szaunázás követően szénsavmentes üdítővel (legjobb az ásványvíz) pótoljuk a leadott folyadékveszteséget.

Az infraszauna térhódítása

Manapság egyre nagyobb tért hódít az infraszauna, amely az otthonokba szintén beszerelhető, és financiális oldalról is elérhető közelségbe került sok család számára. Ezt a típusú szaunát azért szeretik, mert gyógyító hatásának kifejtéséhez elég a 40-45 Celsius fok, így jobban kíméli a szívet. Elve azon működik, hogy az infravörös kabinban a napsugárzás összetételéhez hasonló sugárzás generálódik. E sugárzás 1 cm -re bejut a bőrfelszín alá, ahol hőenergiává alakul, majd a vérkeringés segítségével sejtjeinken keresztül minden szervünkhöz eljut. Fűtőszálai hosszúhullámú tartományú (5-25 mikron közötti) energiát bocsátanak ki, mely teljesen veszélytelen (újszülötteket inkubátorban ilyen energiával melegítenek). Erősíti az immunrendszert, és segíti a szervezet regenerációját. A szakemberek azt vallják, hogy az infraszauna segítségével nagyobb mértékű lesz szervezetünkből a salakanyag eltávozása. Jelenleg azt vizsgálják, hogy megfelelő gyógyírt jelent-e az allergiás panaszokra, ekcémára és a gyulladásos megbetegedésekre.

Szakértő szemmel: Szánjon elegendő időt a szaunázásra, hogy a hatása maximálisan érvényesülni tudjon. Kezdje a szaunázást egy frissítő tusolással. Terítsen törölközőt a szauna padra, mielőtt ráül. A 80-90°C elegendő ahhoz, hogy a szauna kifejtse jótékony hatását. A szaunában töltött idő mindig személyre szabott. A legfontosabb szabály: csak addig tartózkodjunk a melegben, ameddig az jólesik. Élettanilag a javasolt időintervallum, amit a szaunában egyhuzamban eltöltünk, 8-12 perc (kezdőknek javasolt a 4-8 perc). A szaunafürdőzés két egymást ismétlődően követő szakaszból áll. Az egyik a forró szaunában történő felhevülés, a másik a lehűlés és pihenés szakasza. A lehűlési szakaszban vehetünk egy frissítő zuhanyt, vagy megmártózhatunk medencében, dézsában. Erre a célra használhatunk hideg vagy langyos vizet, ki mit kedvel. Ezek után üljünk le kényelmesen, esetleg feküdjünk le, és pihenjünk pár percet, mielőtt ismét visszatérünk a szaunába. A jeges vízben való megmártózást, a friss hóban való hempergést csak a leggyakorlottabbaknak javasolják. Szauna után hagyjon időt magának a pihenésre. Pihenjen és élvezze a szaunázás okozta kellemes érzéseket. Tusoljon le bő vízben, a tusfürdők és szappanok használatát kerülje. Kerülje az alkoholos italokat és a nagymennyiségű étkezést szaunázás alatt és közvetlenül utána. Egy könnyű snack és egy frissítő ital tökéletes befejezése egy élvezetes szaunázásnak. A jó tanácsokat Erkki Helamaa írása nyomán a honlapról idéztük.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)