Bevált házi praktikák a csuklás megszüntetésére

Nagyon sok olyan testi kellemetlenség adódhat, amellyel nem kell azonnal orvoshoz fordulnunk, hanem régi, "nagyanyáinktól tanult" praktikákkal is elmulaszthatjuk. Ezúttal a csuklás megszüntetéséhez gyűjtöttünk házi tippeket.

Mi is a csuklás?

Aki hajlamos rá, az tudja, hogy noha az esetek túlnyomó részében nem betegség tünete, de nagyon ijesztő és kellemetlen tud lenni. A csuklás a rekeszizom váratlanul fellépő, sorozatos, görcsös összehúzódása. Jellegzetes hangját az adja, hogy az önkéntelen belégzéssel egyidőben reflexesen záródik a hangrés. Kialakulásáért két agyideg, a nyelőcső mellett vezető bolygóideg és a nyelvalatti ideg, valamint a szimpatikus ideglánc felelős: amikor ezek az idegek ingerületbe jönnek, a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő. Egyik leggyakoribb oka a gyomor kitágulása (bőséges étkezés vagy puffasztó ételek miatt), illetve a nyelőcső megterhelése túl nagy falatok rágás nélküli lenyelésével.

A csuklást ezen kívül előidézheti számos olyan folyamat, amely a fentebb felsorolt idegeket ingerli, tehát kiválthatják anatómiai és anyagcsere-változások (cukorbetegség, alkoholmérgezés esetén, a vér kálium-, nátrium- vagy kalciumszintjének csökkenésekor a megváltozott vérösszetétel), kémiai anyagok, többféle idegrendszeri illetve emésztőszervi betegség, például gyulladás, idegsérülés, daganat vagy fertőzés is. Alapszabály, hogy ha túlságosan gyakran tér vissza ez a kellemetlenség, vagy a szokásos, bevált módszerekkel nem lehet elmulasztani, orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítse, mi lehet a hátterében.

Ne csukolj már!

Nemzedékek óta vérre menő viták folynak arról, hogy ezt a felszólítást hogyan kell a magyar nyelv szabályai szerint helyesen megszerkeszteni - legalább ennyire bizonytalanok a csuklás elmulasztására szolgáló praktikák is. Pedig ilyen van bőven, szinte mindenkinek van egy holtbiztos tippje. Egy részük a légzés ritmusának megváltoztatására, a levegő visszatartására, irányul, más módszerek a rekeszizom körüli idegek ingerlését célozzák a különböző anyagokkal, ajánlanak "nyelési gyakorlatokat" is, sőt, még pszichés úton történő befolyásolásra is vannak próbálkozások.

Levegőt! Vagy ne?

Népi módszer a csuklás elállítására a "végy egy nagy levegőt, és tartsd benn, amíg tízig, tizenháromig számolsz magadban" tanács. A lélegzet visszatartását hatásosnak tartják, sőt, ez egyike azon házi praktikáknak, amelyeket a tudomány is igazolt. Ezzel ugyanis megemelhető a vér szén-dioxidszintje, ami eredményezi a csuklás megszűnését. Ugyanezt célozza a "zacskós módszer" is, amely az elhasznált, kilélegzett levegőt tanácsolja visszaszívni: helyezzünk egy papírzacskót a szánk és az orrunk elé, és egy percig lélegezzük be ugyanazt a levegőt.

Vizet, de hogyan és mennyit?

A csuklást elmulaszthatja a vízivás is, ha ezzel sikerül egyenletes mozgásra kényszeríteni a rekeszizmot. A népi praktika ezt úgy fogalmazza meg, hogy "kilenc kis kortyot" kell inni - de a kilences számnak a megjegyezhetőségen és a számmisztikán kívül aligha van jelentősége. Van, aki szívószállal iszogatást ajánlja, egy tippgyűjteményben pedig azt a tanácsot olvastam, hogy a vizet próbáljuk meg a pohár másik, túlsó oldaláról inni - ez a művelet olyan nehézkes, hogy elvonja a figyelmünket a csuklásról és így az abba fog maradni. Apróra tört jeget, jégkását is ajánlanak, sőt állítólag a jégkocka szopogatása is hatékony.

Csípős, savanyú ingerek

A csecsemők gyakran csuklanak (ez a tudományos magyarázat szerint a szopóreflexszel függ össze), és a szüleik mindig nagyon megijednek ettől, pedig ez nem káros, és a gyermeket (szüleivel ellentétben) egyáltalán nem zavarja. A csuklás megszüntetésére kíméletes és kevésbé baráti módszerek állnak rendelkezésre a legkisebbek esetében is: folyadék itatása, orrocska befogása (ez nemigen megy sírás nélkül), a legáltalánosabb pedig egy pár csepp frissen csavart citromlét adni a babának (utálja, de legtöbbször eléri a hatást). Hasonlót ajánlanak felnőttek csuklásakor is: az ajánlás szerint egy kanál citromlé vagy egy pár csepp ecet cukorra csepegtetve jó hatású. Más, intenzív íz is elegendő ingerrel szolgálhat: tárkony vagy kaporlevelek rágcsálása is jó csuklás ellen.

Cukor, mint görcsoldó?

Első hallásra kételkedéssel fogadtam, de az első adandó alkalommal kipróbáltam és hatásosnak bizonyult a következő házi praktika is: egy kiskanálnyi kristálycukrot szárazon lenyelve az esetek többségében azonnal elmulasztja a rekeszizom görcsös állapotát, a csuklást. Olyan is akad, aki egy cukorka elszopogatásával vagy egy kanálnyi mézzel ajánlja ugyanezt a hatást kiváltani.

Tüsszentéssel a csuklás ellen

A tüsszentés során olyan inger éri a rekeszizmot, ami szintén elmulaszthatja a csuklást. Egy pici bors beszippantásával elő lehet idézni ezt az - ebben az esetben - jótékony tüsszentést.

Testhelyzet

Van olyan testhelyzet, amely szintén megszüntetheti a makacs csuklást. Például a háton fekvés, nyitott szájjal lélegezve, vagy oldalfekvésben, a lábakat a has felé felhúzva újra normalizálhatjuk a rekeszizom működését.

Hukk!!

A legkülönösebb (és gyermekkori emlékeim szerint a legtaszítóbb) házi praktika pszichés ráhatással igyekszik megoldani a problémát: a csuklással bajlódót hirtelen megijesztik valamilyen váratlan zajjal. Ennek magyarázata legfeljebb annyi lehet, hogy az ijedtség megváltoztatja az érintett légzési ritmusát, és ez is elmulaszthatja a görcsös csuklást. Ilyen alapon lehet, hogy egy jó vicc, egy jóízű nevetés is célhoz vezethet - egyszer ki kellene próbálni!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Nagy baj lehet a gyermekkori nassolásokból

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra