A masszázs ezért varázslatos

A masszázs egyszerű módszer arra, hogy enyhítsük a kellemetlen érzéseket, valamint a fájdalmat, hogy javítsunk a kedélyállapotunkon, nem utolsó sorban pedig arra is jó, hogy megszínesítsük párkapcsolatunkat.

A masszázs olyan tudományosan bevált kezelési módszer, amely segít az ízületi és hátfájdalmak enyhítésében, a testtartás és a bőr állapotának javításában, a stressz és a szorongás kezelésében, a puffadás enyhítésében, és még a párkapcsolatra is jó hatással van.

Elsősorban nem kényeztető kezelésről van szó

Évtizedek orvosi kutatásai bizonyították be, hogy a masszázsnak számtalan előnye van, ráadásul pedig kiiktatja mindazokat az akadályokat, amelyek a jó kedélyállapot és az általános jó közérzet útjában állnak. Előnye, hogy otthon végezhető, és mindössze néhány egyszerű technikát igényel, hogy a partnerek kölcsönösen megajándékozzák egymást egy hangulatjavító, stresszcsökkentő és egészségfokozó masszázzsal. Nincs szükség drága felszerelésre, csupán pár egyszerű fogásra a masszírozás elkezdéséhez.

A masszázsnak számos válfaja ismert mind a nyugati, mind a keleti fajtákból. Korábbi cikkünkben 15 olyan masszázstípust mutattunk be, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálni.

Dr. Mark Moss, a Northumbria Egyetem szakembere, aki évtizedek óta kutatja a masszázs előnyeit, elmondta: "Nemcsak fokozza az energiát, a kedélyállapotot és a mentális egészséget, hanem csökkenti az ingerlékenységet és a stresszt is. És ami a legfontosabb, hogy nem számít, hogy adja vagy kapja a masszázst valaki, pozitív hatásai ugyanúgy fennállnak."

Otthon vagy szalonban?

Különbség van a szalonban vagy fürdőben fizetett masszíroztatás és az otthon, a partner által végzett masszázs között. A szakember szerint ugyanis párkapcsolat esetén a kezelést nyújtó személynek masszázs közben fokozódik az önbecsülése, hiszen a technikák elsajátításával és alkalmazásával örömöt és kellemes pillanatokat tud nyújtani a szeretett személynek. Ezáltal pedig még szorosabbá válik a párok közötti kapcsolat.

Évtizedek orvosi kutatásai bizonyították be, hogy a masszázsnak számtalan előnye van
Évtizedek orvosi kutatásai bizonyították be, hogy a masszázsnak számtalan előnye van

Előkészületek

Az igen egyszerű technikák elsajátításával a nyak, a hát és a lábak is masszírozhatóak, mindössze egy nyugodt, kényelmes és csendes helyiség szükséges hozzá, valamint a nyugtató atmoszférát teremtő zene is tovább fokozhatja az élményt.

 • Masszázs nyújtásánál laza és kényelmes ruházat viselete javasolt.
 • A fej masszírozásához egy karfa nélküli székre is szükség van, ide kell ültetni a partnert.
 • Testmasszírozásnál a kemény matrac előnyösebb. A legjobb, ha partnerünk meztelen, de a hőveszteség elkerülése érdekében takarjuk be törölközővel. A masszázs során elég azokat a testrészeket kitakarni, ahol a simításokat végezzük.
 • Amennyiben partnerünk hason fekszik, helyezzünk egy párnát a mellkasa alá.
 • A lábak masszírozásához szintén szükség van egy székre és egy kisebb asztalra vagy puffra a lábak alátámasztásához. A padló kemény lehet, ezért a masszázst adó helyezzen párnát a térdei alá.
 • Érdemes kellemes fényben végezni a masszázst. Gyenge fényű lámpa vagy gyertya is elégséges lehet.
 • Masszázs előtt mossunk kezet, ellenőrizzük a körmeinket! Lazuljunk el és melegítsük fel a kezeinket!

Fontos!

Bár a masszázs jól kitapasztalt, biztonságos terápia, természetesen itt is fontos megbizonyosodni arról, hogy a masszázst kapó személy egészségi állapota alkalmas-e a kezelésre - bizonyos esetekben érdemes a háziorvosunk tanácsát is kikérni. Fokozottan érvényes ez az idősek, a gyerekek és az állapotos nők esetében. Állapotos nőknél például a hasi részeket minden esetben kerülni kell.

Az alábbi problémák esetében pedig egyáltalán nem alkalmazható masszázs:

 • Ha a partner testén vágások, zúzódások, nyilt sebek, duzzanatok vannak
 • Túl magas vagy kórosanalacsony vérnyomásesetén
 • Trombózis, embólia vagy vérképzőszervi megbetegedések előfordulása esetén
 • Ha a partner epilepsziás
 • Rákos betegeknél nem javasolt a masszázs közvetlenül a kemoterápia vagy a sugárkezelés után

Forrás: Daily Mail

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)