Mit jelent szexpozitívnak lenni?

Valószínűleg már többször is hallhattuk a szexpozitív kifejezést, de nem feltétlenül fűződik hozzá magyarázat. Sőt: sokan a szexuális kicsapongást, a nemi úton terjedő betegségeket társítják hozzá. De mi igaz ebből?

Nagyon leegyszerűsítve szexpozitívitás azt jelenti, hogy a szex egy jó dolog az ember életében. Ennek része a beleegyezés mindkét fél részéről, a kommunikáció, a felfedezés, a szexualitás megélése szégyen és ítéletek nélkül. Így az egyénnek lehetősége van felelős döntéseket hoznia a testéről, és arról, hogy mi okoz neki örömöt - írja a Healthline.

A kifejezés első használatát Wilhelm Reich pszichoanalitikushoz szokták kötni, aki az 1920-as években kezdte el hirdetni azt, hogy a szexualitás egy jó egészséges dolog. Az akkori közvélemény ezt nem fogadta lelkesedéssel, csak az 1960-as években, a szexuális forradalom idején kapott lángra ez a hozzáállás. A 2010-es években Donald Trump elnöksége alatt erősödött meg megint a szexpozitivitás szemlélete, mikor veszélybe kerültek a szexuális kisebbségek jogai.

Ellentéte a szexnegativitás, ami viszont a többségi társdalomra jellemző. "Szexnegativitás, amikor egy lánynak azt mondják, vegyen fel több ruhát a legnagyobb hőségben is, mikor kilép a házból. Vagy amikor megszólják azokat a nőket, akik nyilvános helyen szoptatnak, pedig ezért vannak melleik" - vallja Goody Howard szexuális felvilágosító, oktató.

Szex szexualitás nemi élet
Sokan a neveltetésük miatt ítélik el a szexualitást. Fotó: Getty Images

"A szégyen és az előítéletek nyomorúságossá teszik az embert: meggátolják az örömünket, rossz hatással vannak a mentális egészségre, és az élet több területén is akadályt jelentenek" - mondja Erica Smith szexoktató.

A szexpozitivitás pont a nemi életet veszélyesnek, mocskosnak, undorítónak, természetellenesnek tartó szemlélettel veszi fel a harcot. Mivel az "alap" hozzáállás a legtöbbünknél a szexnegativitás, ezért türelem, idő, elköteleződés, és bátorság kell ahhoz, hogy az ember megváltoztassa a gondolkodását ezen a téren.

Ennek első lépése a felismerése annak, hogy milyen előítéleteink vannak. "Például ha valakiről azt gondoljuk, hogy ribanc csak azért, mert haspólót visel, akkor el kell gondolkodnunk pár dolgon. Miért így reagálok? Miért érzek így?" - javasolja Howard.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra