Együttlét: mikor lehet óvszer nélkül?

Óvszer segítségével nemcsak a nem kívánt terhességeket előzhetjük meg, de kivédhetjük a szexuális úton terjedő betegségeket is. Használatát azonban sokan körülményesnek tartják. Mikor jön hát el az ideje, hogy a gumit egyéb fogamzásgátlóra cseréljük?

A legtöbb párnál előbb vagy utóbb eljön az idő, amikor az óvszert végleg száműzni szeretné szexuális életéből. Hogy ennek a döntésnek mikor van itt az ideje, több tényező is befolyásolhatja. A Health.com cikke szerint leginkább az alábbiakat kell átgondolnunk.

Monogám kapcsolatban élünk

Az óvszer elhagyásához elengedhetetlen a felek közötti bizalom, valamint hogy mindkét fél tartsa magát a monogámiához. Ha arra gyanakszunk, hogy párunk nem kizárólagosan csak bennünket boldogít, mindenképpen ragaszkodjunk a gumihoz, hiszen hűtlensége az egészségünket is fenyegetheti.

óvszer, védekezés
Az óvszerrel nem csak a nem kívánt terhességet előzhetjük meg. Fotó: Getty images

Nincs semmilyen nemi betegségünk

Mielőtt a gumi elhagyása mellett döntenénk, fontos, hogy őszintén elbeszélgessünk partnerünkkel. Valószínűleg nem ez lesz életünk legjókedvűbb csevegése, de nagyon fontos, hogy minden olyan korábbi betegségünkről vagy akár kellemetlen tünetünkről beszámoljunk a másiknak, ami az ő egészségére is hatással lehet. És ugyanezt várjuk el partnerünktől is. Ha valamelyikünk nincs 100 százalékosan meggyőződve róla, hogy egészséges, vagy például megesett már velünk a múltban, hogy egyéjszakás kaland során nem használtunk óvszert, akkor mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat a gumi lecserélése előtt. Fontos tudni, hogy nem egy szexuális úton terjedő betegség létezik, amely sokáig tünetmentesen lappang a szervezetben.

Mutatjuk, hogyan mutathatók ki a nemi betegségek.

Megtaláltuk az ideális fogamzásgátló módszert

Az óvszerhasználat nemcsak a betegségek, hanem a nem kívánt terhességek elkerülése miatt is fontos – ha tehát lemondunk a gumiról, mindenképpen keresnünk kell egy számunkra kényelmes alternatívát. (A megszakításos közösülés pedig nem számít fogamzásgátló módszernek.) Ma már többféle hormonális vagy hormonmentes módszer közül választhatunk - a döntés előtt érdemes informálódnunk, hogy a számunkra legideálisabb opciót választhassuk.

Nyíltan és őszintén tudunk beszélni partnerünkkel

Bár nem kellemes téma, ha már a beszélgetés gondolatától is kényelmetlenül érezzük magunkat, akkor lehet, hogy a kapcsolatunk még nincs abban a fázisban, ahol érdemes lenne elhagynunk az óvszert.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.