Mikor szexeljek először a párommal? – ez a tudomány válasza

Mennyi időt kell várniuk a pároknak az intimitással? Ez a kérdés a párkapcsolat jövőjét is meghatározhatja.

Voltatok már néhány randin, dúl a szerelem, a fellegekben jársz, talán itt az ideje, hogy a következő szintre lépjetek. De hogyan lehetsz ebben teljesen biztos? A kérdés azért is fontos, mert a világ nagy részén a társadalmi normák sokáig azt diktálták, hogy a pároknak a házasságig kell várniuk a szexszel, sőt bizonyos kultúrákban – főleg vallási okokból – a mai napig az önmegtartóztatást gyakorolják. Emiatt van, ahol rengeteg ítélkezéssel szembesülhetnek mások részéről azok, akik nagyon gyorsan intim kapcsolatba lépnek egy új partnerrel, vagy akiknek több szexuális partnerük van – írja az IFL Science.

szex, együttlét
Nem mindegy, mikor bújunk először ágyba a párunkkal. Fotó: Getty Images

Egy 2010-ben készült tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy akik hosszabb ideig várnak az első együttléttel, azok később elégedettebbek a házasságukkal. Ezzel szemben a modern randizási kultúrában az a trend, hogy a pároknak tesztelniük kell a szexuális kémiájukat, mielőtt az elköteleződés mélyebb szakaszába lépnének – írták a szerzők. Jason S. Carroll, a tanulmány egyik társszerzője két következtetésre jutott: az egyik, hogy a szex késleltetése lehetővé teszi az emberek számára, hogy tudatosabban válasszanak partnert, a másik szerint pedig azok a párok, akik nem a szexre koncentrálnak, több időt tudnak a kapcsolatuk érzelmi aspektusaira fordítani, ami mélyebb intimitáshoz vezet.

De mégis meddig várjak?

Barton Goldsmith pszichoterapeuta szerint amennyiben mindkét fél számára kényelmes, 36 órányi együttlét elegendő. Ez tehát azt jelenti, hogy néhány hét randizás után, ha mindketten lelkesek vagytok, már bele lehet vágni. Mások kissé megfontoltabb álláspontot képviselnek: Toni Coleman pszichoterapeuta például azt javasolja, hogy várjatok három hónapot, vagy amíg biztosak nem vagytok benne, hogy már nem a rózsaszín köd vesz körül, és megfontoltan tudtok ilyen döntést hozni. Több szakember azonban az úgynevezett három randi szabályát tanácsolja, ami a populáris kultúrában is gyökeret vert. Nincs tehát tökéletes pillanat, fontos viszont, hogy beszéljétek meg egymással az érzéseiteket ezzel kapcsolatban is. Elengedhetetlen, hogy mindketten biztonságban érezzétek magatokat, mielőtt belevágtok, ez ugyanis két ember döntése.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Döntően borult lesz az ég. Az egyre erősödő csapadékzóna napközben északkelet felé halad tovább, amiből döntően eső, a főváros térségében és az északkeleti harmadban havazás valószínű. Az Északi-középhegység és a Dunakanyar térségében vastag hótakaró is kialakulhat. A halmazállapot-váltás határa a nap során fokozatosan tolódik észak felé, így egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. Legtovább az északi határnál tarthat ki a havazás. A délies szél estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. A frontérzékenyek napját kettős fronthatás nehezítheti meg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra