Kisfiúk és kislányok az anyaméhben

A fejlődő magzat kromoszómális - és normális fejlődés esetén láthatóvá váló - neme mindjárt a fogantatáskor eldől. Vajon a kislurkó miért nem mutatja meg a nemét az ultrahangon sokkal előbb? Mikorra "készül el" a kisfiú és a kislány?

Az embrió titka

Ma már majdhogynem az anyaméhben sincs az ember gyerekének magánélete. A kandi ultrahangkamera lefüleli a pici lényt, amint formálódik, megmoccan, elsőt ver a szívecskéje. Bármily hihetetlen, szinte napról napra tudjuk azt is, hogyan alakul ki a csöpp kislány vagy kisfiú.

A negyedik hét végére az 1-2 mm-es embrióban kialakul a későbbi szervtelepeknek helyet adó három csíralemez, melyek közül a középsőben, az endodermában már megtalálható a hosszanti lefutású ivarléc.

A kilencedik héten ebből kezdenek fejlődni a herék vagy a petefészkek, és megjelennek a külső nemi szervek kezdeményei. A belső nemi szervek az ivarlécből alakuló két járatrendszerből fejlődnek ki. Az úgynevezett Wolff-csőből a férfi belső nemi szervei; a mellékhere és az ondóhólyag, a Müller-csőből a nő belső nemi szervei; a petevezető, a méh és a hüvely felső kétharmada fejlődnek.

Embrióból magzat

A 10. hét végére lezárul az embrionális kor. Fiú és lány embrióról még nemigen szoktak beszélni, fiúmagzatról és lánymagzatról már igen. Ez is mutatja, hogy a magzat már nemigen tud titkolózni a nemét illetően sem.

A 10. héten a kialakult herék tesztoszteront kezdenek termelni, aminek következtében a fiú magzatok tesztoszteron szintje a 12-17. hét között átmenetileg a lányokénak tízszeresére emelkedik. Ez meghatározó a nemi szervek további szöveti differenciálódásának irányításában. A nemi szervek ugyanis olyan szervtelepekből fejlődnek, amelyek az embrionális fejlődés első nyolc hetében még teljesen egyformán alakultak mindkét nemű embrióban, és megfelelő hormonhatásra alakulnak a genetikai nemnek megfelelő szervkezdeményekké, majd szervekké. Férfi hormonok - tesztoszteron - hatására a nemi szervek férfi irányba fejlődnek: lány esetében a hímvesszőnek megfelelő szervkezdemény csökevényes marad, így alakul ki a csikló, a férfiak herezacskójának kialakulásáért felelős csőterület pedig nőknél nem záródik be, hanem ebből lesznek a nagyajkak.

A 11. hétre már ezek a külső nemi szervek is felismerhetők, a fiúknál a kis hímvessző, a lányoknál a csikló és a nagy ajkak, tehát megmutatkozik az elsődleges nemi jelleg. Ennek ellenére az ultrahangon csak a 16-18. héten válik láthatóvá, amikor megkezdődik a fiúknál a prosztata fejlődése.

Utolsó simítások, első simogatások

A kislányoknál a 19. héten jelennek meg a petefészkekben a kezdetleges petesejtek, a huszadik héten kezd fejlődni a méh, majd a hüvely, ami a 22. hétre ki is alakul. A fiúknál ekkor indul a herék leszállása a hasüregből. A 29. héten a mellékvesék már nemi hormonokat, androgéneket, ösztrogént termelnek, mellyel a kicsik az anya szervezetének adnak jelzést, hogy a prolaktin hormon termelésének beindításával készülhet a tejtermelésre. A nemi szervek végleges formájukat csak mintegy két héttel a születés előtt érik el, ekkor már a herezacskóban vannak a herék. Az újszülött fiúk mintegy 10 százalékában a herék leszállása a herezacskóba nem teljes, ez azonban egyéves korig az esetek többségében megtörténik. A gonadotrophormon-kezelés gyorsíthatja a herék leereszkedését.

A méhen belüli hormonális hatások nem csak a nemi szervek fejlődését befolyásolják, az agy fejlődésében is vannak különbségek. A hipofízis például megtartja a menstruáció ciklikus irányításához szükséges képességét.

A szülés előtt a hormonok normális arányának bármilyen okból történő felborulása a nemi szervek szabálytalan fejlődéséhez vezethet. Ezért fordulhat elő például, hogy valakinél petefészek- és hereszövet is fejlődik. Ugyancsak csorbát szenvedhet a férfi nemi szervek normális fejlődése, ha az adott szervek genetikai hiba miatt érzéketlenek a férfi hormonra. Ezek azonban hála istennek ritka jelenségek, és a születő gyermekre pillantva azonnal el lehet dönteni, hogy halványkék vagy rózsaszín karszalag kerüljön a kis csuklójára. A nevük pedig szinte mindig rég eldöntött tény, mire megszületnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: