FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Bennünk is vannak feromonok, szexuális jelzéseket bocsátunk ki

Az állatok szexuális viselkedésének irányításában a feromonok jelentős szerepet játszanak. Tudósok szerint az embereknél is létezhetnek ilyen kémiai jelzőanyagok.

Egy új tanulmány szerint igaz, hogy öntudatlanul reagálunk a szex-illatanyagokra. Úgy tűnik, először sikerült kísérletben igazolni, hogy kémiai anyagok szexuális információkat hordozhatnak.
Kínai és amerikai kutatók kimutatták, hogy az emberekben is termelődő feromonok megváltoztatják az érzékelésünket. A férfiak és a nők különböző jelzőanyagokat bocsátanak ki, amelyeket a másik nem öntudatlanul észlel - ezt most sikerült kísérletileg is igazolni, igaz, csak gyenge hatásról van szó.

Minderről egy kínai-amerikai kutatócsoport számolt be a Current Biology című tudományos szaklapban. A kutatást Wen Zhou (Ven Csou) vezette, aki a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa, Pekingben. A szagtalan feromonok hatása nemtől és szexuális orientációtól függ - írja a német Focus magazin online kiadása.

A feromonok, a kémiai jelzőanyagok az állatvilágban mindenütt jelen vannak a kutatók szerint. Elsősorban a szexuális viselkedést befolyásolják. Emberekben azonban ezt nem sikerült eddig kimutatni, bár régóta vizsgálják a kutatók a kérdést.

Pszichológusok és agykutatók most két anyagot teszteltek. Az androsztadienon a férfiak ondófolyadékában és hónaljában található, a nők vizeletében pedig esztratetraenolt vizsgáltak.

A korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy mindkét szagtalan anyag a másik nem hangulatát fokozza. (Ugyanakkor az androsztadienont a félelemmel is kapcsolatba hozták korábbi elemzések.) A mostani kutatásban a feromonok hatását 48 férfin és nő próbálták ki. A résztvevők fele hetero-, másik fele homoszexuális volt.

Bennünk is vannak feromonok, szexuális jelzéseket bocsátunk ki (Fotó:Europress)

Bennünk is vannak feromonok, szexuális jelzéseket bocsátunk ki (Fotó:Europress)


A kutatásban résztvevőknek úgynevezett "point-light walker"-eket (plw), azaz világító pontembereket mutattak, méghozzá különböző napokon. Ilyeneket lehet látni például itt is, kattintson!

A plw-k pontokból álló ábrák, amelyekben 15 pont egy bizonyos járást mutat be. Az egyes járások különböztek egymástól, az egyik inkább férfias, a másik inkább nőies volt. A résztvevőknek három különböző napon kellett a plw-járásokat a nemhez hozzárendelniük, vagyis meg kellett mondaniuk, hogy nőt látnak-e vagy férfit a pontemberekben. Közben androsztadienon, esztratetraenol és egy kontrollként használt harmadik anyag hatásának tették ki a kísérleti alanyokat.

A "női" anyagra, az esztratetraenolra a heteroszexuális férfiak úgy reagáltak, hogy a járásokat látva inkább nőket kezdtek felfedezni a plw-kben. Heteroszexuális nőkre az anyagnak nem volt hatása. A heteroszexuális nők ugyanakkor reagáltak az androsztadienonra. A homoszexuális férfiak és nők inkább a saját nemük jelzőanyagára reagáltak.

Összességében a hatás nem volt túl erős. Ha a pontemberek nemi utalásai nem voltak egészen világosak, akkor az androsztadienon szagolása az esztratetraenolhoz képest a nemek észlelését mintegy nyolc százalékkal változtatta meg Ven Csou szerint. "Eredményeink arról tanúskodnak, hogy léteznek emberi szexuál-feromonok" - hangsúlyozta ugyanakkor a pekingi kutató.

Azt bizonyítják szerinte az eredmények, hogy az orr képes olyan anyagok észlelésére a testváladékokból, amelyeknek szaglását tudati szinten nem érzékeljük. Ez szerinte az első közvetlen bizonyíték arra, hogy az emberi jelzőanyagok szexuális információkat közvetítenek, amelyek a nem és a szexuális orientáció szerint különböznek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag