+7° - +22°
Kettős front

FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

A legfontosabb tantárgy

Czeizel Endre orvos-genetikus szerint a felkészülés a családi életre nem más, mint az egyik legfontosabb tantárgy, amelyet mindenkinek el kell sajátítania.

Czeizel Endre orvos-genetikus szerint a felkészülés a családi életre nem más, mint az egyik legfontosabb tantárgy, amelyet mindenkinek el kell sajátítania. A boldogtalanság leggyakoribb forrása a szerelmi csalódás, a zsákutcába jutott párkapcsolat, a legmélyebb szomorúságot pedig a gyermektelenség okozza. Ezek a csapdák azonban harmonikus életvezetéssel elkerülhetők.
A serdülőkor a gyermekkor és a felnőttkor közötti, átmeneti életszakasz - meglehetősen "drasztikus" változásokkal teletűzdelve.
Biológiai szempontból a serdülés a másodlagos nemi jellegek megjelenésétől az ivarérettség bekövetkeztéig tart, tehát nagyon is körbehatárolható. Ebben a korban válnak az agyi központok irányítása mellett a nemi szervek képessé a szaporodásra.
A magasabb értékű életre való felkészülést az egész szervezetben alapvető változások kísérik, ezek közül is a legfontosabb a személyiségfejlődés - a szülői védettséget élvező gyermekből döntési felelősséggel rendelkező ifjú válik.

A lányok nemi érése

A nemi érés kezdete 8-11 éves korban kezdődik, majd következik a havivérzés megjelenése (12-15 év között).
Az ivarérettséget 16-17 éves korban nyerik el a lányok. Mindezek a fejlődési szakaszok viszonylag rövid időn belül következnek be, és általában megviselik mind a szülőt, mind az ifjúvá érő, kislányból "nagylánnyá" váló embert.
Az első jel, amikor fejlődni kezd a mell, az addig a mellkashoz simuló bimbó kiemelkedik, majd formálódni kezdenek a halmocskák.
A kislány hirtelen szégyellőssé válik, a szülő pedig meghatott és zavart egyszerre, hiszen pontosan tudja, hogy elérkezett az idő, amikor már nem lehet tovább halogatni az őszinte beszélgetéseket - s ezek nem igazán a lepkékről és virágokról szóló példálózások.
Érdekes megemlíteni, hogy a mellecskék fejlődésében a bal emlő növekedése valamivel megelőzi a jobbét. Sőt, a későbbiekben is megfigyelhető kisfokú alak- és méretbeli eltérés a két emlő között, de ez természetes állapot. A mellek kifejlődése nem csak biológiai következmény - szimbólum is, a nőiesség jelképe.
A szeméremszőrzet kialakulása is ebben az időszakban kezdődik - kialakul a szeméremtest, megnövekednek az úgynevezett nagyajkak, és jelentős változáson esik át a szűzhártya, azaz a hymen is.
Vastagabb lesz, keskeny nyílással, amelyen keresztül távozhat a havivérzés során keletkező anyag.
A hüvely a serdülés időszakában megnyúlik, hossza eléri a 7-10 centimétert, belső borítása, a hám tejsavat kezd termelni, amely savas kémhatású, és védelmet nyújt a kórokozókkal szemben.
A havivérzés megjelenése a másik megrázó időszak - amely azonban nem jelenti egyben azt is, hogy a nemi érés befejeződött.
Az ivarérettség jeleként tartjuk számon, amikor a ciklus kiegyensúlyozottá, szabályossá válik - 28-29 naponként jelentkezik, és általában 3-6 napig tart.
S változik a kislányok teste is: a medence szélesebb lesz, így készül fel a majdani magzat kihordására és megszülésére.
Nőies formát ölt a kislány, alakja hirtelen megnyúlik, de ugyanakkor gömbölyded is lesz a megfelelő pontokon, mint például a popsi, az alhas, a comb és a vállak.
A nemi érés során a végső pont az ivarérettség, működni kezdenek a hormonok, és kétségtelenné válik a tény: nővé vált a kicsi lány.

A fiúk nemi érése

A fiúk és a lányok serdülésének jegyei között sok a hasonlóság, az eltérések a kétneműségből adódó biológiai és társadalmi szerepekből adódnak.
A fiúk nemi érése valamivel később indul, mint a lányoké, és kicsivel tovább is tart.
A legszembetűnőbb változás a külső nemi szervek növekedése (10-12 éves kor között), a hímvessző nagysága megváltozik. Ez pedig nem más, mint a férfiúvá érés szimbóluma, a férfiasság legfőbb jelképe.
Éppen ezért nagyságának sokszor túlzottan nagy jelentőséget tulajdonítanak. Aggódva nézegeti hát a serdülő, vajon "megfelelő-e" a méret, holott a nagyságnak nincs különösebb jelentősége, a méret az élővilágra jellemző változatosságot jeleníti meg.
Az első éjszakai magömlés, amely együtt jár a reggeli, majd gyakorta nappali hímvessző-merevedéssel is (13-14 éves kor között) megfelel a lányok havi vérzésének megjelenésével. Ez az élmény a fiúknál is komoly "megrázkódtatást" okoz, és a tapasztalatok szerint szemérmesebben titkolják, sőt, kicsit szégyellik is.
A másodlagos nemi jellegek is a serdülőkorban érik el a férfiakra jellemző képüket. Megjelenik az erőteljes szőrzet, már borotválkozni is kell, hiszen van kis bajuszka, szakáll!
Megnövekszik az ádámcsutka, amelynek kísérő jelensége a mutálás - azaz a hangszín megváltozása. S kialakul az alhas szeméremszőrzete, amely, ellentétben a lányokéval, felkúszik a köldökig.
A növekedési korszak kiegyensúlyozatlanabb, mint a lányoknál, hirtelen nyúlnak meg a kamasz fiúk, valóságos "nyakiglábakká" válnak, nem is nagyon tudják, mit kezdjenek alsó és felső végtagjaikkal.
A későbbiekben azonban helyreállnak a testarányok, s nyilvánvalóvá válik a férfias, erőteljes megjelenés. A lányoktól eltérő alkati különbséget hangsúlyozza az izomzat megerősödése, kialakul a széles váll és a keskeny medence.
A nemi érést ugyanolyan hormonális hatások irányítják, mint a lányokét. Csakhogy ebben az esetben a férfi-nemihormonok játsszák a vezető szerepet.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag