A hüvelyi probiotikumok árnyoldalai

Biztos, hogy minden esetben jótékonyan hatnak a probiotikus kiegészítők a hüvelyi egészségre? Ha vannak, melyek a kockázatai a szedésüknek? Lássuk, mit mondanak a szakértők!

Köztudott, hogy a hüvelyben is több ezer mikroorganizmus él, amelyek jelentős része úgynevezett "jó baktérium", és mint ilyen, segít az egészség megőrzésében. A hüvelyflórát alkotó mikroorganizmusok összetétele ugyanakkor folyamatosan változik, függően az életkortól, a ciklustól, az étrendtől, sőt még a bennünket érő stressztől is. Egyes termékek ugyanakkor azt ígérik, hogy minden körülmények között elősegítik az egészséges baktériumok növekedését a hüvelyben, hasonlóan ahhoz, ahogyan az emésztőrendszeri probiotikus termékek segítenek az emésztőrendszernek. Egyes hüvelyi probiotikumok tabletták formájában szedhetők, mások gélként vagy kúpként helyezhetők a hüvelybe. Kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy tudományos szempontból nem feltétlenül és nem minden esetben hatásosak ezek a termékek - olvasható a WebMD orvosilag lektorált szakcikkében.

Ami a laborban működik, nem biztos, hogy a hüvelyben is működik.
Ami a laborban működik, nem biztos, hogy a hüvelyben is működik. Fotó: Getty Images

Igazoltan csak a gyógyszerek hatásosak

Az tudományosan igazolt, hogy a probiotikumok hatásosak lehetnek bizonyos egészségügyi problémák esetében, mint például az antibiotikumrezisztens hasmenés és a fekélyes vastagbélgyulladás. Klinikai kísérletek szerint a hüvelyi probiotikumok bizonyos esetekben szintén hasznosak lehetnek. Különösen a bakteriális élesztőgomba-fertőzés (candida) és a bakteriális vaginózis (BV) tüneteit képesek enyhíteni. Utóbbi az egyik leggyakoribb hüvelyifertőzésa szülőképes korú nőknél. Sajnos, a tudomány egyelőre nem tudja, hogy ez a betegség miért fordul elő, mi az oka.

A hüvely így marad tiszta.

Noha a fenti logika alapján bizonyos hüvelyi probiotikumos termékek szedése segíthet helyreállítani a baktériumok egészségesebb egyensúlyát a hüvelyben, kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az ennek alapjául szolgáló tudományos bizonyítékok csak elméletben igazak, és csak néhány laboratóriumi kísérletben működnek. De ami a laboratóriumban működik, az nem mindig működik ugyanúgy a valóságban, konkrétan a hüvely különleges környezetében. Vagyis nem olyan egyszerű a helyzet, hogy felhelyezzük a gélt vagy beveszünk egy tablettát, és az máris elősegíti a jótékony baktériumok elszaporodását a hüvelyben - írta a lap.

Kutatók szerint valójában és egyelőre kevés bizonyíték van arra, hogy ezek a kiegészítők javítják a hüvely egészségét. Természetesen ez változhat, ahogy a tudósok egyre többet tudnak meg a hüvelyi probiotikumokról. De egyelőre az antibiotikumos és gombaellenes gyógyszerek jelentik az egyetlen olyan kezelést, amely a hüvelyi bakteriális és élesztőgomba-fertőzésekre bizonyítottan hatásosnak bizonyulnak - írta a lap.

Kockázatok

Európában - szemben például az Egyesül Államokkal - szigorúan szabályozzák a vény nélkül kapható orvostechnikai vagy gyógyászati termékek körét, így abban biztosak lehetünk, hogy ezek a termékek biztonságosak, nem ártanak az egészségnek. Nincsenek bennük például olyan felsorolatlan összetevők, amelyek egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Ugyanakkor a lap szerint tudományos szempontból még erősen kérdéses, hogy a klinikai teszteken jól teljesítő hüvelyi termékek önmagában mennyire hatásosak a candida és a bakteriális vaginózis ellen a való életben.

Vagyis kiegészítő kezelésként ezek a termékek biztosan nem ártanak, de önmagában nincs elegendő tudományos bizonyíték arra vonatkozólag, hogy mennyire használnak. Szemben az antibiotikumos és gombaellenes gyógyszerekkel, amelyek igazoltan és jelenleg egyedüli módszerként gyógyítják a felsorolt két betegséget. Természetesen, ha bizonytalanok vagyunk a hüvelyi kiegészítők használatával kapcsolatban, kérdezzük meg nőgyógyászunkat, gyógyszerészünket a további információk beszerzése végett.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: