Tőzsdézés előtt: hogyan válasszunk befektetési szolgáltatót?

Kiss Verus

Ha valakit vonz a tőzsdézés, az első lépés nem lehet más, mint a befektetési szolgáltató gondos kiválasztása.

A tőzsdén megkötött ügyletek sikere nagyban függ a befektetési szolgáltató munkájától, ezért nem mindegy, kit bízunk meg ezzel. Nem titok az sem, hogy az elért eredményt is jelentősen befolyásolhatják a szolgáltató által felszámított költségek.
Befektetési szolgáltatónak tekintendő a befektetési vállalkozás, és a befektetési szolgáltatási tevékenységet és kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet is folytató hitelintézet. Befektetési szolgáltatási tevékenységet kizárólag a befektetési vállalkozás és hitelintézet (együtt: befektetési szolgáltató) folytathat.

Tippek a választáshoz

A brókercég kiválasztásánál fontos szempont lehet az adott cég mérete, tőkeereje, ami mutatja a cég stabilitását.
  • Járjunk utána: a cégnek, amellyel szerződést szeretnék kötni, van-e a a befektetési szolgáltatói tevékenység végzésére vonatkozó engedélye?
  • Nézzük meg, hogy az adott szolgáltatónak milyen a piaci aktivitása, forgalma, ami mutatja ügyfélkörének nagyságát.
  • Az egyik leglényegesebb szempont a felszámított díjak mértéke, amiben jelentős eltérések mutatkozhatnak az egyes befektetési szolgáltatók között.
  • Kérdezzen utána, hogy milyen díjakat kell fizetni a számla használatért!
  • A tájékozódásban nagy segítséget jelent a BÉT honlapja, ahol a szolgáltatókról készült statisztikák naprakészen elérhetőek. A www.bet.hu-n a "Tőzsdei kereskedők", azon belül pedig a "Tőzsdei kereskedő cégek listája" menüpontot érdemes nézegetni.

Választás után

Ha megvan a választottunk, első lépésként befektetési számlaszerződést kell kötni az adott bankkal, illetve brókercéggel, továbbá a tőzsdei kereskedéshez szükséges folyószámlát és az értékpapírok nyilvántartására szolgáló értékpapírszámlát nyitni.

Ezt követően adhatunk vételi megbízást, ha ehhez elegendő pénzösszeg áll rendelkezésre a számlánkon. Piaci áras vételi megbízás meghatározott kibocsátó(k) részvényeinek a tőkepiacon éppen aktuális összegen történő megvásárlására szól, míg az ún. limit áras megbízás a papír egy maximum összegnél nem drágábban történő megvétele egy adott időszakon belül - pár nap, hét vagy egy hónap.Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

www.mindennapipenzugyeink.hu, www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag