Tőzsdézés előtt: hogyan válasszunk befektetési szolgáltatót?

Ha valakit vonz a tőzsdézés, az első lépés nem lehet más, mint a befektetési szolgáltató gondos kiválasztása.

A tőzsdén megkötött ügyletek sikere nagyban függ a befektetési szolgáltató munkájától, ezért nem mindegy, kit bízunk meg ezzel. Nem titok az sem, hogy az elért eredményt is jelentősen befolyásolhatják a szolgáltató által felszámított költségek.

Befektetési szolgáltatónak tekintendő a befektetési vállalkozás, és a befektetési szolgáltatási tevékenységet és kiegészítő befektetési szolgáltatási tevékenységet is folytató hitelintézet. Befektetési szolgáltatási tevékenységet kizárólag a befektetési vállalkozás és hitelintézet (együtt: befektetési szolgáltató) folytathat.

Tippek a választáshoz

A brókercég kiválasztásánál fontos szempont lehet az adott cég mérete, tőkeereje, ami mutatja a cég stabilitását.

  • Járjunk utána: a cégnek, amellyel szerződést szeretnék kötni, van-e a a befektetési szolgáltatói tevékenység végzésére vonatkozó engedélye?
  • Nézzük meg, hogy az adott szolgáltatónak milyen a piaci aktivitása, forgalma, ami mutatja ügyfélkörének nagyságát.
  • Az egyik leglényegesebb szempont a felszámított díjak mértéke, amiben jelentős eltérések mutatkozhatnak az egyes befektetési szolgáltatók között.
  • Kérdezzen utána, hogy milyen díjakat kell fizetni a számla használatért!
  • A tájékozódásban nagy segítséget jelent a BÉT honlapja, ahol a szolgáltatókról készült statisztikák naprakészen elérhetőek. A www.bet.hu-n a "Tőzsdei kereskedők", azon belül pedig a "Tőzsdei kereskedő cégek listája" menüpontot érdemes nézegetni.

Választás után

Ha megvan a választottunk, első lépésként befektetési számlaszerződést kell kötni az adott bankkal, illetve brókercéggel, továbbá a tőzsdei kereskedéshez szükséges folyószámlát és az értékpapírok nyilvántartására szolgáló értékpapírszámlát nyitni.

Ezt követően adhatunk vételi megbízást, ha ehhez elegendő pénzösszeg áll rendelkezésre a számlánkon. Piaci áras vételi megbízás meghatározott kibocsátó(k) részvényeinek a tőkepiacon éppen aktuális összegen történő megvásárlására szól, míg az ún. limit áras megbízás a papír egy maximum összegnél nem drágábban történő megvétele egy adott időszakon belül - pár nap, hét vagy egy hónap.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

www.facebook.com/mindennapipenzugyeink

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: