Mutatjuk, mennyivel drágább idén az iskolakezdés

Egy év alatt csaknem duplájára emelkedett a tanszerek ára, ami miatt komoly terheket jelenthet a családok számára a szeptemberi iskolakezdés.

Az infláció a tanszerek árát sem kímélte, ami miatt súlyos terhet jelenthet az idei tanévkezdés a családok számára – írja a hvg.hu. A lap szerint tavaly még kijöhetett húszezer alatt az iskolakezdés, így idén ugyanazzal a vásárlói kosárral vizsgálták meg az üzletek árait, hogy kiderüljön, mennyit emeltek és mire készülhetnek az iskolás gyermekek szülei.

Üzletenként is jelentős az eltérés

A lap a tanévkezdéshez szükséges legminimálisabb csomagot vásárolta meg több áruházban, a legolcsóbb termékeket kiválasztva a kínálatból. Az egyik legnagyobb áruházláncban a termékek megvásárlására tavaly összesen minimum 10 940 forintot kellett költeni, idén azonban 17 032 forint lett a legolcsóbb (sok esetben leárazott) termékekből összeállított kosár. Ez azonban még a legolcsóbb bevásárlások közé tartozott, bizonyos üzletekben már a 30 ezer forintot közelítette a legalapvetőbb termékeket tartalmazó csomag is.

iskola, tanévkezdés
Drága lesz idén a tanévkezdés. Fotó: Getty Images

Akár 20–30 ezer forint is elmegy tanszerekre gyerekenként, ráadásul ezt az összeget simán megduplázza egy új iskolatáska a REGIO Játék idei felmérése szerint, amit saját értékesítési adataik és kérdőívben nyilatkozó szülők válaszai alapján készítettek. 10-ből 9 család tudatosan készül anyagilag az iskolakezdésre és a megkérdezettek 70 százaléka szerint 50 százalékkal drágultak a papír-írószer termékek. Ez 10-ből 8 családnak jelent komoly anyagi terhet. Tanszerekre a megkérdezett családok fele 10–20 ezer forint között költ, egynegyede pedig 20–30 ezer forint közötti összegeket is kifizet rájuk.

Szerencsére a családok több helyről is szerezhetnek anyagi támogatást, eltérő mértékben: „Az önkormányzatok jellemzően 5–20 ezer forint közötti támogatást adnak a diákoknak a tanévkezdés előtt – van, ahol csak általános és középiskolások, máshol egyetemisták, főiskolások is pályázhatnak” – írja az eduline.hu. A szeptemberben esedékes családi pótlékot is megkaphatják a szülők már augusztusban, illetve  nehéz sorsú gyerekeknek a Máltai Szeretet Szolgálat és a Spar is tanszergyűjtő adományakciót hirdet.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +23 °C
Minimum: +5, +13 °C

A néhol előforduló futó záporok mellett több-kevesebb időre kisüt a nap. Hajnalban előfordulhatnak ködfoltok. Erős lesz az északnyugati, majd a délnyugati szél, a csúcshőmérséklet 16, 23 fok között alakul. Vasárnap hidegfronti hatás érvényesül. Görcsös fejfájás jelentkezhet, ezen kívül az izom- és hasi görcsök is felerősödhetnek. Fokozódhatnak az ízületi bántalmakkal élők tünetei. A tartós fejfájás kellemtlen perceket okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: