Munkába állás - újra és újra?

Minden életkorban előfordulhat, hogy munkaviszonyunk megszűnik, és a fiatalok számára is egyre nagyobb teher az első munkahely megtalálása. Míg a lelki oldallal magunknak kell megbirkóznunk, a START kártya megkönnyíti az (újbóli) elhelyezkedést.

START kártya pályakezdőknek

Pályakezdőként könnyebben találhatunk állást, ha kihasználjuk a START program által nyújtott előnyöket. Ennek lényege, hogy az állam a munkaadók számára járulékfizetési kedvezményeket biztosít akkor, ha pályakezdő fiatalokat foglalkoztatnak. A program fő célja, hogy megkönnyítse a középiskolát vagy egyetemet/főiskolát frissen végzett fiatalok számára az elhelyezkedést és szakmai gyakorlat megszerzését.

Aki befejezte tanulmányait, még nem múlt el 25 éves (diplomás pályakezdők esetén a korhatár 30 év), és első munkahelyet keres, annak lehetősége van START kártya igénylésére, amely hasonló formájú és méretű, mint az adóigazolvány. A kártya a Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes honlapjáról letölthető program segítségével, vagy az ügyfélszolgálati irodákban ingyenesen beszerezhető nyomtatvány kitöltésével igényelhető, érvényességi időtartama pedig maximum két év. A kártyát az első munkába álláskor le kell adni a munkaadónak, mert ez alapján vehető igénybe a járulékfizetési kedvezmény. A kártyára való jogosultságot nem zárja ki, ha a tanulmányi évei alatt már valaki vállalt diákmunkát.

Akik hátránnyal indulnak

A START PLUSZ program célja, hogy támogassa a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűnek számító kismamákat, a kisgyermeket nevelő szülőket, a közeli hozzátartozót ápoló családtagokat és a tartósan munka nélkül lévőket, annak érdekében, hogy a tartós álláskeresők, és a gyermekek, családtagok ellátását, ápolását végzők az ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy a kismamák gyes folyósítása mellett is dolgozhassanak.

Erre a kártyára az jogosult tehát, aki a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási díj, a gyermeknevelési támogatás, valamint az ápolási díj folyósításának megszűnését követő egy éven belül kíván elhelyezkedni, vagy aki a gyermek egyéves korának betöltését követően, e gyermek után igénybe vett gyes folyósítása mellett kíván munkát vállalni, feltéve, hogy egyéb munkaviszonyban nem áll.

Jogosult továbbá az a tartósan álláskereső személy, akit az illetékes munkaügyi központ álláskeresőként nyilván tart a kártya igénylésének időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapja, pályakezdő álláskereső esetében nyolc hónapon belül legalább hat hónapja. A kártya kiváltására nem jogosult az, aki már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt.

A támogatás a programban történő részvételre jogosultak személyéhez kötődő, kétéves időtartamú, alanyi jogon járó járulékkedvezmény, amely azt a munkáltatót illeti meg, aki a program jogosultjait munkaviszonyban foglalkoztatja, 30 napot meghaladóan úgy, hogy a munkaidő legalább a napi négy órát eléri.

50 felett

A START EXTRA program a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűnek számító 50 év feletti vagy alacsony iskolai végzettségű tartósan álláskeresőket és a rendelkezésre állási támogatásban részesülőket a munkáltatók által igénybe vehető járulékkedvezmények útján támogatja.

A kártya kiváltására jogosultak a tartós álláskeresők (akik az igénylés időpontját megelőző 16 hónapon belül legalább 3 hónapig (korábbi szabály szerint 12 hónapig) álláskeresőként voltak nyilvántartva és az 50. életévüket betöltötték, vagy legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek), a rendelkezésre állási támogatásra jogosult álláskeresők, akiket az igénylés időpontjában az illetékes munkaügyi központ álláskeresőként nyilvántart, és rendelkezésre állási támogatásban részesülnek. Azok is igényelhetik, akik a fentebb ismertetett START kártyák valamelyikének érvényességi idején belül START EXTRA kártyára válnak jogosulttá.

A kártya kiváltására nem jogosult az a személy, aki már betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. A munkaadó a kedvezményre ennél a támogatási formánál is abban az esetben jogosult, ha a foglalkoztatás időtartama a 30 napot meghaladja és a munkaidő legalább a napi négy órát eléri. A kártya érvényességének időtartama a kiállítás keltétől számított két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő öregségi nyugdíjjogosultságának eléréséig terjedő időszak.

További részletek: www.szmm.gov.hu

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

További információk a témában:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső