Mindenkit érintő változások léptek életbe

Az új év első napjától számos változás lépett életbe, melyek többek között azokat is érintik, akik dolgoznak, autót vezetnek, vagy kicsi gyermekük van.

Az mfor.hu összeállításában olvasható egyebek mellett, hogy január elsejétől a bruttó minimálbér összege 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedett

Fizetési moratórium 

A koronavírus-járvány 2020-as magyarországi kirobbanása után bevezetett lakossági és vállalati hitelmoratórium 2022. december 31-én megszűnt. Azt ugyanakkor kikötötték, hogy a törlesztőrészletek a moratórium kivezetése után sem emelkedhetnek.

Apaszabadság

Az apáknak ezentúl gyermekük születése után a korábbi öt nap helyett már tíz szabadnap jár – ezt legkésőbb a szülést követő második hónap végéig vehetik ki. Ezt akkor kell kiadnia a munkavállalónak, amikor a dolgozó kéri. Negatív változás azonban, hogy a korábbiakkal ellentétben az apaszabadság teljes idejére nem jár a fizetés 100 százaléka, csak az első öt napon, utána viszont a fizetés 40 százalékára csökken a távolléti díj.

GYED, diplomás GYED
Többet kaphatnak januártól a kisgyerekesek. Fotó: Getty Images

Gyed, diplomás gyed

A gyed mostantól nem lehet több a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százalékánál – ez  2023-ban az emelés hatására bruttó 324 800 forintra nőtt. Szintén változott a diplomás gyed összege is, a felsőoktatásban résztvevő, szülő nők számára kitalált támogatási forma az alapképzésben részt vevő, vagy egy éven belül részt vett hallgatóknál a minimálbér 70 százalékának megfelelő összeg, ami 2023-ban bruttó 162 400 forint.

Változások az egészségügyi ellátásban

A 2023-as év egészen új helyzetet teremt a magyar egészségügyben is, hiszen januártól jelentősen átalakul az ellátási rendszer. A módosítás központosítja a sürgősségi ellátást, így január elsejétől este 10 óra után az Országos Mentőszolgálatra marad a háziorvosi és gyermekorvosi ügyelet. A főváros esetében is hasonló a helyzet, így a háziorvosi ügyelet délután négytől este tízig a járásközpontban lesz mindig azonos helyen, ide osztják majd be felváltva a háziorvosokat ügyelni. 

<span>Vármegyék</span>

Az Alaptörvény 11. módosítása is életbe lépett január elsejével, így míg zajlottak a szilveszteri ünneplések, hirtelen vármegyékbe költöztek a magyarok. Az év első napjától az országban minden megyéből vármegye lett.

<span>Dráguló autópálya-matricák</span>

A 2023. január 1-jétől érvényes országos éves autópálya-matricáért személygépkocsik esetében 49 190 forintot kell fizetni, mintegy 5 százalékkal többet a 2022-es 46 850 forintnál, a megyei matricák ára pedig 5720 forint lett a tavalyi 5450 forint után.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: